Image

Sinds 1948 leven de mensen in Palestina en Israël in een situatie van oorlog, terreur, bezetting en onderdrukking. Bij de opsplitsing van het Brits mandaatgebied in Israël en Palestina barstte er zoveel geweld los, dat de Palestijnen spreken over Nakba of Catastrofe. De Nakba duurt voort. Van Palestina blijft nauwelijks iets over. Israël bezet grote delen van Palestina, verjaagt de mensen en bouwt er eigen steden. In de eigen staat ontwikkelde Israël een apartheidsregime. De bewegingsruimte voor verzet is hard gekrompen door draconische maatregelen.

Waarom is er niet meer protest tegen de Israëlische bezetting? Wat kunnen onderdrukten doen om hun lot te verbeteren?

De Rol van Pax Christi

Pax Christi Vlaanderen zet zich sinds haar oprichting in 1973 in voor de beëindiging van het geweld en het onrecht in Palestina en Israël. Wij klagen o.a. de Israëlische bezetting van Palestijns gebied aan, vragen een einde aan de onderdrukking en vervolging van Palestijnen en roepen op tot correcte labeling van producten uit de Bezette gebieden. Internationaal recht, duurzame vredesopbouw, verzoening en actieve geweldloosheid vormen de fundamenten voor ons werk. 

Pax Christi geeft een stem aan en werkt samen met mensen ter plaatse die moedig tegen het onrecht ingaan en zoeken naar andere wegen dan wapens en dodelijke geweld om tot duurzame vrede te komen. Pax Christi heeft ook bijzondere aandacht voor de positie van christenen in de regio. 

Pax Christi doet dit door acties op te zetten zoals stiltecirkels, of door mee te werken aan bankenacties. We organiseren inhoudelijke webinars en streamen verzoeningsinitiatieven. We laten mensen boodschappen van solidariteit sturen, of verspreiden opiniestukken via de media. We richten ons ook tot onze beleidsmakers. 

Image

Annemarie Gielen

Agenda

30/03/2023
Sint-Niklaas
Het boek 'Ik weiger te haten. Over mechanismen die antisemitisme veroorzaken en in stand houden' inspireert en informeert. Davidsfonds Sint-Niklaas organiseert daarom een bespreking van het boek. Ook wie het boek niet gelezen heeft, is welkom.
24/04/2023
Livestreaming
Jaarlijks organiseren Combatants for Peace en Parents' Circly Family Forum een gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse ceremonie t.g.v. Memorial Day. Kijk mee en laat je inspireren door verhalen van diepe pijn en een verlangen naar vrede.
13/05/2023
Diverse locaties
14 mei 2023 viert Israël zijn 75 jaar bestaan als land voor de Joodse gemeenschap. Een dag later herdenken we de trieste verjaardag van de Nakba, de catastrofe die de Palestijnen overkwam en die tot vandaag voortduurt. Doe mee aan onze stiltecirkels in verschillende steden.

Nieuws

Verslag
Jef Vlaminckx en Paul Lansu, twee actieve vrijwilligers van Pax Christi Vlaanderen, zijn op Vredespelgrimage in Palestina en Israël. Lees hier enkele van hun bevindingen, die spreken van verwondering en bewondering.
Verslag
Kerstwensen stromen binnenBegin november 2022 startten wij een actie om ervoor te zorgen dat Palestijnse christenen in Bethlehem een tijdige kerstwens ontvangen: jullie reageerden daar massaal op! Duizenden kaarten werden afgelopen weken verspreid ...
Persbericht
Pax Christi Internationaal markeert Nakba Dag met een dringend pleidooi: Stop de aanhoudende Nakba nuSinds 74 jaar markeren de Palestijnen, van de rivier tot de zee en in de diaspora, op deze noodlottige dag de trieste verjaardag van hun Nakba (de ...

Webinars

Al decennia woedt een conflict tussen Israëli’s en Palestijnen. Hoe kan het respect voor internationaal recht bijdragen tot vrede ? Kan president Biden een invloed hebben op het vredesproces ? En welke rol kan Europa hierin spelen? Wat is de kracht van Palestijnse en Israëlische mensenrechtenactivisten?
Welke investeringen dragen bij tot de illegale Israëlische nederzettingenindustrie onderzocht? Wat is de Belgische betrokkenheid? De coalitie 'Don't Buy into Occupation' zocht het uit.
Bruggenbouwers is een vierdelige online reeks waar we mensen uit conflictgebied aan het woord laten die op bijzondere manier bijdragen aan de vrede in hun land in conflict of oorlog. Deel 1 met Robi Damelin van de organisatie Parents Circle. Het vredesinitiatief verenigt Palestijnse en Israëlische families die allen iemand dierbaar hebben verloren in het conflict, Robi verloor haar zoon.