Image

Technologie evolueert razendsnel. Nieuwe ontwikkelingen op vlak van artificiële intelligentie en ‘machine learning’ hebben een grote impact op ons leven. Denk maar aan je eigen sociale media en hoe algoritmes beïnvloeden wat je te zien krijgt. Ook in de wapenindustrie zien we deze evolutie.

Killer robots zijn autonome wapensystemen die op basis van data, verzameld via sensoren, een doelwit kunnen opsporen en aanvallen. Zonder menselijke tussenkomst. Machines maken beslissingen over leven of dood zonder dat er nog een mens aan te pas komt. Dit doet veel vragen rijzen op ethisch, juridisch en humanitair vlak. Wie is er verantwoordelijk als het fout loopt? Wordt het internationaal recht gerespecteerd?

Pax Christi pleit voor ...

Een verbod op volledig autonome wapensystemen

Waarom ? 

Omdat volledig autonome wapensystemen, d.w.z. wapensystemen die zonder menselijke inmenging vuren, gevaarlijk zijn.

Hoe ? 

Door een verbod op volledig autonome wapensystemen te bepleiten in de vorm van een multilateraal verdrag, dat België moet tekenen en ratificeren.

De Rol van Pax Christi

Pax Christi roept regeringsleiders wereldwijd op om te komen tot een internationaal verdrag om menselijke controle te garanderen bij het gebruik van geweld en om machines te verbieden die mensen als doelwit nemen en ons reduceren tot objecten, stereotypen en datapunten. 

Onder meer door doorgedreven acties en contacten met politici van Pax Christi nam het Belgische parlement op 19 juli 2018 een resolutie aan die de inzet van killer robots door het Belgisch leger verbiedt en oproept tot een internationaal verbodsverdrag. Nu is het aan onze diplomaten om deze woorden om te zetten in daden.

Er is een brede steun voor een internationaal verbod:

  • 129 maatschappelijke organisaties
  • 21 Nobelprijswinnaars voor de Vrede
  • 4500 experten in robotica & artificiële intelligentie en ceo's van grote technologiebedrijven
  • Het Europees en Belgisch parlement en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties
  • 30 landen
  • 71% van de Belgen (opiniepeiling oktober 2019)

Pax Christi is lid van de internationale coalitie en campagne - Stop Killer Robots.

Vragen over killer robots beantwoord

Info over de internationale coalitie - Stop Killer Robots

Wie is verantwoordelijk als killer robots een kind neerschieten?
Image

Naomi Zoka

Nieuws

Persbericht
Verbiedt België als eerste land 'killer robots'? Alweer pionier op internationale veiligheid? Of toch niet. De sleutel is in handen van Open VLD.
Verslag
Van 20 tot 22 februari kwamen 68 vrijwilligers en professional actief binnen de Stop Killer Robots - waaronder Merel Selleslach van Pax Christi Vlaanderen - uit 29 landen samen op Costa Rica. De conferentie 'digitale dehumanisering' onderzocht op ...
Verslag
Deze week was Pax Christi van 12 tot 14 september uitgenodigd in Oslo op een Europese bijeenkomst van de Stop Killer Robots campagne. Meer dan 25 campaigners uit 14 landen kwamen samen om te brainstormen over hoe we killer robots kunnen verbieden ...

Webinars

Laura De Grève werkt als experte internationaal humanitair recht voor het Rode Kruis Vlaanderen. Laura vertelt ons over de implicaties van het inzetten van killer robots voor het internationaal humanitair recht.
Drones worden sinds de laatste jaren steeds vaker gebruikt voor oorlogsvoering op afstand. Helaas ontbreken nog steeds internationale normen en standaarden voor het gebruik van drones. Naar aanleiding van de aankoop van 4 SkyGuardian-drones door België en de mogelijkheid om deze te bewapenen een panelgesprek. Wat zijn de gevaren? Waar moeten we rekening mee houden?
Wat als autonome wapensystemen met artificiële intelligentie weldra zelf beslissen over leven en dood? Is er niet dringend nood aan een internationaal verbod, nu het nog kan. Een gesprek over robotica, ethiek en internationale recht.