Image
vrouw met drie kinderen in tranen en in puin

De oorlog in Oekraïne raakt ons hard. De agressieve invasie door het Russisch leger kwam voor de meesten als een donderslag bij heldere hemel. Het Russisch leger gebruikt extreem geweld, Oekraïne weert zich. Waar liggen de wortels van deze oorlog? Hoe is het zover kunnen komen?

De rol van Pax Christi

Pax Christi Vlaanderen werkt al dertig jaar aan meer vrede, veiligheid en democratie in Oost-Europa. Internationaal recht, duurzame vredesopbouw, verzoening en actieve geweldloosheid vormen de fundamenten voor ons werk. Samen met partners ter plaatse.

De oorlog in Oekraïne raakt ons hard. Pax Christi wil een platform geven aan die stemmen die bij deze Russische agressie zoeken naar andere wegen dan wapens en dodelijke geweld om te komen tot duurzame vrede. Een weg die zoekt naar de-escalatie en een diplomatiek onderhandelde vrede. 

Pax Christi doet dit door analyses te schrijven en opinies in de pers te brengen. We organiseren acties en campagnes (zoals betogingen, vredeswakes en stiltecirkels). We richten ons tot onze beleidsmakers om werk te maken van een echte vredespolitiek en internationaal te ijveren voor vredesdiplomatie en onderhandelingen. 

Image

Annemarie Gielen

Image
stiltecirkel voor vrede in Oekraïne in Gent
Word vrijwilliger

De oorlog in Oekraïne bracht een golf van verontwaardiging op gang, maar ook veel vragen.  Zit jij ook met vragen? En wil je hierover van gedachten wisselen met anderen? Wil je je verontwaardiging omzetten in actie?

Agenda

21/09/2023
Vlaanderen
Overal in Vlaanderen gaan koren in op de oproep van Pax Christi om vrede een stem te geven. Tijdens een flashmob verrast een koor de toevallige voorbijgangers door samen te zingen voor vrede. De actie vraagt aandacht en steun voor wie zich in geweldloos inzet voor vrede en democratie. Nu, meer dan ooit! De aanslepende oorlog in Oekraïne is
07/12/2023
online via Zoom
De oorlog in Oekraïne zorgde voor een grote mobilisatie in Rusland, Belarus en Oekraïne. Niet iedereen wil echter meevechten in deze oorlog, onder andere op grond van gewetensbezwaar. Wie zijn deze gewetensbezwaarden, waarom vluchten ze en krijgen zij wel bescherming in Europa?
12/12/2023
Brussel - Congreskolom
Elke dag sneuvelen er in Oekraïne naast onschuldige burgers ook honderden soldaten. Hun aantallen worden door de betrokken overheden niet geteld om propagandaredenen. Vaak weet familie niet eens of hun zoon, broer of man effectief gesneuveld is. Ze worden immers liever als vermist opgegeven, dan als dood. Hun namen en gezichten worden niet genoemd

Nieuws

Aankondiging
Nooit eerder klonk de roep om vrede zo luid. Jong en oud komen op straat, tekenen verzet aan of laten zich op sociale media horen: Leiders, neem uw verantwoordelijkheid en stop deze waanzin .
Verslag
In vele Vlaamse gemeentes kreeg vrede wat meer stem dankzij muzikale vredesbouwers. We zijn met velen die hopen op een andere aanpak van conflicten. Zowel in Oekraïne, maar ook Israël en Palestina en natuurlijk weten we dat ditzelfde ook geldt voor ...
Artikel
Naar aanleiding van 60 jaar Pacem in Terris formuleren de Belgische bisschoppen een mogelijke weg naar vrede.

Webinars

Op 24 februari 2023 ging de oorlog in Oekraïne zijn tweede jaar in. Hoe kon dit gebeuren? Had dit vermeden kunnen worden? Hoe geraken we hier uit? DeWereldMorgen ging er over in gesprek met Annemarie Gielen van Pax Christi, Ludo De Brabander van Vrede vzw en Tom Sauer, professor aan de Universiteit Antwerpen en bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen.
Enkele weken na de start van de oorlog drong zich een analyse op. Hoe is het zover kunnen komen? En welke stappen kunnen we nemen? Met getuigenis uit Oekraïne en Rusland.