Image
legerhelikopters onderweg tegen een ondergaande zon
Wapens leiden niet tot veiligheid

We leven in een wereld met oorlog. De inval van Rusland in Oekraïne bracht dat besef terug dichterbij. De oorlog is echter op vele plaatsen in de wereld: Afghanistan, Syrië, Jemen… De verschrikkingen ervan dwingen ons om keuzes te maken en oplossingen te zoeken. Overgaan tot bewapening om onszelf te beschermen lijkt logisch, maar is dat niet altijd. Het blijft belangrijk om, ook in het heetst van de strijd, in te zetten op dialoog en samenwerking. Beter nog is om de drijfveren van conflict te onderzoeken en op die manier aan conflictpreventie te doen opdat er geen geweld uitbreekt in de eerste plaats. Toch stellen we vast dat de militaire uitgaven wereldwijd nog nooit zo hoog waren. In 2021 werd er meer dan € 2 biljoen uitgegeven aan wapens. Dus nog voor de oorlog in Oekraïne uitbrak en de defensiebudgetten nog omhoog schoten.

De rol van Pax Christi

Pax Christi ziet conflicten als inherent aan samenleven. Ze bieden ons groeikansen wanneer we er op een constructieve manier mee omgaan. Zo ook op internationaal niveau. Omdat internationale conflicten zelden duurzaam opgelost geraken door wapengekletter, ijvert Pax Christi voor diplomatie en dialoog. 

Pax Christi stelt daarbij de menselijke en collectieve veiligheid centraal. Onze veiligheid kan namelijk niet los gezien worden van de veiligheid van mensen in Afghanistan, Oekraïne of Syrië. Door te focussen op internationale samenwerkingsmechanismen als de Europese Unie (EU), de Verenigde Naties (VN) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zorgen we ervoor dat vreedzame samenwerking en conflictpreventie centraal staan. Dit doen we door in te zetten op een vermindering van de militaire budgetten, internationale afspraken en akkoorden, vredesgesprekken en investeringen in vredesopbouw.

 

Image
mensen met koffie rechtstaand in vergadering
Word vrijwilliger

Wil je graag bijdragen aan een veiligere wereld? Geloof je ook in de kracht van internationale afspraken en vredesdiplomatie? Grijpen onze beleidsmakers volgens jou te snel naar een discours van militaire oplossingen? Moet investeringen focussen op vredesopbouw en niet nog eens op meer wapens? Sluit je aan bij de werkgroep en zet acties op, schrijf opinies of informeer medeburgers.

Agenda

16/03/2024
Abgowijk, Sint-Niklaas
De volledige buurt van de Abgowijk en omgeving wordt uitgenodigd om een vredesposter voor het raam te plaatsen op 14, 15 en 16 maart en om bij de planting van de Vredesboom aanwezig te zijn. Het wordt een Amberboom die bekend staat als een boom met vurig gekleurd herfstbladeren. Na 10 jaar lokale werking heeft onze groep overal in Sint-Niklaas

Nieuws

Verslag
De afgelopen maanden zijn er overal in Vlaanderen mensen samen gaan zingen om vrede een stem te geven nu oorlog de actualiteit overheerst. Dank aan alle koren en helpende handen van deze flashmobs ! Laat je inspireren door de energie van deze actie ...
Verslag
Bouwen aan vrede is volhouden en dat vooral samen doen. Vrijwilligers van de lokale afdeling van Pax Christi Vlaanderen en Beweging.net uit Sint-Niklaas zetten de afgelopen maanden opnieuw een petitie op om de vredesstem te laten horen in de ...
Verslag
Annemarie Gielen was te gast op de Adventsconferentie in Mechelen, georganiseerd door het Mechels Pastoraal Stadsoverleg. Onderwerp van de lezing is de oorlog in Oekraïne en de perspectieven op vrede. Hoop bewaren, nu meer dan ooit.

Webinars

Bruggenbouwers is een vierdelige online reeks waar we mensen uit conflictgebied aan het woord laten die op bijzondere manier bijdragen aan de vrede in hun land in conflict of oorlog. Deel 1 met Robi Damelin van de organisatie Parents Circle. Het vredesinitiatief verenigt Palestijnse en Israëlische families die allen iemand dierbaar hebben verloren in het conflict, Robi verloor haar zoon.
Bruggenbouwers is een vierdelige online reeks waar we mensen uit conflictgebied aan het woord laten die op bijzondere manier bijdragen aan de vrede in hun land in conflict of oorlog. Deel 4 met Jo Berry van de organisatie Building Bridges for Peace die ze oprichtte naar het verliezen van haar vader in een bomaanslag opgeëist door de IRA.
Bruggenbouwers is een vierdelige online reeks waar we mensen uit conflictgebied aan het woord laten die op bijzondere manier bijdragen aan de vrede in hun land in conflict of oorlog. Deel 3 met Ljuljjeta Goranci Brkić van de Nansen Dialogue Centre in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. Een Noors initiatief dat in 1995 van start ging, in het heetst van de etnische strijd in voormalig Joegoeslavië.