Image

Het België van Henriette

Migratie
Verslag

Op zondag 3 oktober stonden 2500 mensen zonder en met papieren schouder aan schouder in de straten van Brussel voor de nationale betoging ‘We Are Belgium too’. Ze kwamen op straat voor een humane oplossing voor de situatie van 150.000 mensen zonder papieren.

“Als we naar het visitekaartje van België verwijzen, vinden we: frieten, het atomium, Côte d’Or chocolade, Jupiler bier en de Rode Duivels. Zij zijn België, of niet? ‘…’ Maar België dat zijn ook 150.000 helden zonder erkenning, onzichtbaar: 150.000 actieve vrouwen en mannen in ons dagelijks leven, die tegelijk essentieel zijn en toch onzichtbaar worden gemaakt. 150.000 paar longen, 150.000 bloedstromen, 150.000 mensen van vlees en bloed zonder wie het geraamte van de Belgische economie maar een hoopje afval zonder zuurstof zou zijn.” Henriette, de coördinatie van de mensen zonder papieren.

Er is nood aan een duidelijk kader voor regularisatie op basis van transparante en duurzame criteria. Om elk dossier te beoordelen is er nood aan onafhankelijke regularisatiecommissie. ‘We are Belgium too’ is een coalitie opgestart door de coördinatie van mensen zonder papieren en Sans Papiers TV met intussen bijna 150 organisaties en collectieven die roep steunen. Pax Christi is één van de trekkers van de campagne.

De politici weigeren voorlopig te luisteren naar de vraag voor een fair beleid nochtans ondersteunden intussen meer dan 45.000 burgers de petitie voor een regularisatie.

Diverse media pikten de betoging op. Jammer genoeg zijn de genoemde cijfers in de pers een onderschatting.

Beluister hier een interview met bewegingswerker Olivier in De Ochtend van Radio 1.

Bekijk het (video)verslag van Bruzz.

Lees de volledige speech van Henriette van de coördinatie de mensen zonder papieren.

Lees de speech van onze directeur. Een oproep voor inclusie en de stem van sans papiers te versterken.

Foto's - © QSphotography