Image
digitale filter met cijfers over portretfoto

Digitale dehumanisering opent de deur voor killer robots

Killer robots
Verslag

2023 het jaar waarin we eindelijk killer robots verbieden?

Van 20 tot 22 februari kwamen 68 vrijwilligers en professional actief binnen de Stop Killer Robots - waaronder Merel Selleslach van Pax Christi Vlaanderen - uit 29 landen samen op Costa Rica. De conferentie 'digitale dehumanisering' onderzocht op welke manier deze vorm van ontmenselijking in ons dagelijkse leven de deur openzet richting de ontwikkeling van killer robots. 

Digitale dehumanisering is een proces waarbij mensen gereduceerd worden tot data. Deze data wordt vervolgens gebruikt om beslissingen te maken die hun leven op een negatieve manier beïnvloedt. Kortom, de verregaande automatisering van besluitvorming in onze samenleving stelt ons voor nieuwe ethische vraagstukken. Daarvoor hoeven we niet eens ver te gaan zoeken. Nog niet zo heel lang geleden deed de toeslagenaffaire in Nederland de regering vallen. Onschuldige mensen werden gereduceerd tot fraudeurs zonder enige kans op weerwoord. Dat doet vragen rijzen over onze relatie tot technologie. Zeker wanneer het aankomt op beslissingen over leven en dood.

Tijdens de conferentie werden nogmaals de uitdagingen en gevaren van autonome wapens duidelijk, op welke manier technologie bestaande discriminatie en bias in de samenleving kan reproduceren en versterken. 

De bijeenkomst werd afgesloten door de Viceminister van buitenlandse zaken van Costa Rica met een duidelijke oproep tot actie. De wereld heeft nood aan duidelijke regels om killer robots te stoppen, en wel nu. Het optimisme dat het dit jaar wel eens zover kon zijn, hing in de lucht.

Costa Rica bleef dan ook niet bij de pakken zitten. Diplomaten van meer dan 30 landen uit Latijns-Amerika en de Caraïben kwamen samen op uitnodiging van de Costa Rica om het te hebben over de humanitaire en sociale impact van autonome wapensystemen. Zij lanceerden een historische oproep om onderhandelingen voor internationale regelgeving om killer robots te stoppen zo snel mogelijk op te starten. De mens moet daarbij steeds de controle over geweld bewaren om te vermijden dat oorlog nog verder gedehumaniseerd wordt.

De huidige internationale context resulteert bij velen in angst en zorgen over de toekomst. Net daarom is deze conferentie in Costa Rica een sprankel van hoop voor het komende jaar. Al 10 jaar leiden diplomatieke gesprekken nergens toe. De oproep van de Latijns-Amerikaanse landen is dan ook duidelijk: het is tijd voor actie!

Eerder spraken 86 landen zich al uit voor een nieuw verdrag op autonome wapensystemen. Samen met de VN Secretaris-Generaal, duizenden wetenschappers en experts waaronder Stephen Hawking en Stuart Russell, meer dan 200 organisaties overal ter wereld, het Rode Kruis, een meerderheid van de bevolking wereldwijd en laureaten van de Nobelprijs voor de vrede roepen ze op tot actie om erger te voorkomen.

Costa Rica maakte de boodschap duidelijk. Met deze moedige eerste stap geeft het een voorbeeld aan de rest van de wereld. Tijd dat België zijn beste beentje voorzet. De wereld kan niet langer wachten.

De aanwezigen deelden campagnestrategieën, activiteiten en ideeën en smeden plannen voor . Samen brainstormden we over onze plannen voor 2023. Binnen België zal Pax Christi mee aan de kar trekken voor een internationaal akkoord.