Foto: Frans Wuytack, Grenzeloos
Vivian Silver (Women Wage Peace/Vrouwen Voeren Vrede – joodse en Arabische vrouwen samen voor vrede in Israël en Palestina)
Women Wage Peace, Vrouwen Maken Vrede, verscheen in februari 2024 als “Vrouwen van het Jaar” in Time Magazine. WWP is de grootste burgerbeweging in Israël die werkt aan het tot stand brengen van een politiek vredesakkoord en waakt over de deelname van vrouwen aan het proces, in overeensteming met VN-Resolutie 1325. Een van de oprichters van WWP is Vivian Silver.
Vivian Silver is op 7 oktober 2023, de dag van de inval door Hamas, in haar huis in Kibboets Be'eri om het leven gekomen. Een verschrikkelijk verlies voor haar vele vrienden over de hele wereld.
Gedurende 38 lange dagen en nachten was Vivian Silver, Peace Wager, als vermist opgegeven, vermoedelijk ontvoerd. Uiteindelijk ontving haar familie het bericht dat ze op 7 oktober was vermoord in de safe room van haar huis in kibboets Be'eri.
Vivian was een levenslange sociale activiste, die zich inzette voor de verbetering van vrouwen en vrede. Ze was een van de oprichters van Women Wage Peace en een belangrijk lid sinds 2014. Ze was ook co-directeur van AJEEC - Negev Institute for Peace & Economic Development en bestuurslid van “Betzelem”. In haar vrije tijd reed ze als vrijwilliger Palestijnse patiënten en hun families van de Gazastrook naar Israëlische ziekenhuizen voor behandeling.
“Genoeg. We kunnen niet doorgaan zonder politieke horizon,” zei ze een paar jaar geleden tijdens een Women Wage Peace bijeenkomst. “We kunnen niet accepteren dat operaties en oorlogshandelingen die alleen maar dood, vernietiging en pijn brengen, en geestelijke en lichamelijke schade toebrengen, dagelijkse kost zijn... We roepen de premier, de minister van Defensie en het kabinet op om de nodige moed te vinden om politieke alternatieven te bevorderen, die ons vrede en veiligheid zullen brengen. We doen een beroep op onze zusters in Gaza: doe met ons mee en doe een beroep op jullie leiders, genoeg. Niemand heeft baat bij terreur. Ook jullie verdienen vrede en veiligheid.”
Vrede biedt ruimte voor pijn en conflict, in oorlogstijd voert pijn het hoogste woord en ontziet daarbij niemand.
Foto: Frans Wuytack, Archeologie van de Stilte
(Zelf meegemaakt op de bus)
De bus zit tamelijk vol. Een oudere dame stapt op en zoekt een plaats. Een gekleurde schooljongen neemt zijn rugzak op schoot om plaats te maken.
‘Dank u’, zegt het dametje.
Ze vraagt dan: ‘Waar kom je vandaan?
‘Uit Oostende’, zegt de jongen.
‘Ja, maar ik bedoel, uit welk land kom je?’
‘Volgens mij ligt Oostende nog altijd in België’ lacht de jongen. ’Ik ben er geboren, heb nergens anders gewoond.’
‘Ik ook niet. Ik woon al heel mijn leven in de Stuiversstraat’.
‘Ik ook’, zegt de jongen. ‘Misschien is het handiger om bij een kennismaking te vragen: in welke straat woon je? Dan zitten we meteen op dezelfde golflengte. In de tegenwoordige tijd.’
Bezinning
Of we ons leven leiden vervuld van vrede of van innerlijke strijd wordt uiteindelijk bepaald door onze instelling.
Uit verander je denken, verander je leven; G.G. Jampolsky en D.V. Cirincione
Gebed van Faysal Al-Husseini, toonaangevend Palestijnse leider
God, mijn binnenste is vervuld van bitterheid, laat die niet omslaan in wrok;
mijn hart is verzadigd van pijn, laat die niet omslaan in wraak;
mijn geest is verzadigd van angst, laat die niet omslaan in haat;
mijn lichaam is zwak, laat mijn zwakheid niet omslaan in wanhoop.
God, uw dienaar draagt een onhoudbare last, help mij standvastig te blijven.
God, geloof is liefde, geloof is vergiffenis, geloof is overtuiging,
laat de vlam van geloof niet doven in mijn hart.
God, wij verlangen vrijheid voor ons volk,
wij willen geen slavernij voor anderen;
wij verlangen ons volk samen te brengen in een thuisland,
wij willen niet de staat van anderen verwoesten noch hun woningen vernielen.
URI AVNER, stem uit de Israëlische vredesbeweging
“U, Palestijnen, ondergaat momenteel een verschrikkelijke tijd van groeiende
Onderdrukking. We denken aan u en voelen met u mee, dag en nacht.
In deze tijden van bloedvergieten is het gemakkelijk te wanhopen, maar we mogen
onze hoop niet verliezen. Vrede wordt niet gerealiseerd door politici. Vrede komt
zeker niet tot stand door mannen van de oorlog, maar door de gewone mensen
die echt vrede zoeken. Wij komen naar u toe als echte Israëlieten, erfgenamen
van de Joodse traditie die zegt: Gerechtigheid, gerechtigheid zult u nastreven, en ook:
Zoek vrede en jaag die na. De twee volkeren zullen tenslotte overwinnen en samenleven
In vrede. Er is geen andere weg. De dag zal komen, en vlugger dan we denken, dat we elkaar opnieuw ontmoeten in Oost-Jeruzalem, hoofdstad van Palestina.”
Maak een positieve impact
- Wat spreekt je aan in het engagement van Vivan Silver?
Zie je jezelf iets dergelijks doen? Wat zou je inspireren? Wat zou je tegenhouden?
Als je iedere dag een kleine stap zou zetten in deze richting, hoe zou die eruit zien? Welke hulp zou je daarbij nodig hebben?
- Droom eens luidop. Als ik meer….., dan zou ik……..
Wil je jouw ervaring of ideeën delen? Laat het ons weten via benedicte at paxchristi punt be. Wie weet plaatsen we je verhaal wel in onze inspiratiehoek op de website van dit bezinnend aanbod.
- Achter de leuke naam WIP, wat de afkorting is van Werkgroep Israël-Palestina, gaat een actieve groep mensen schuil, die het lot van de onderdrukten in Palestina en Israël wil verbeteren. 4 à 5 keer per jaar komen ze samen om activiteiten voor te bereiden en uit te voeren, om publicaties, opiniestukken of Q&A’s op te stellen en de actualiteit te delen.
De WIP-activiteiten zijn op dit moment gericht op volgende terreinen: solidariteit met Palestijnse christenen aanscherpen, oproepen tot desinvesteren in economische activiteit in de door Israël bezette gebieden, tegengewicht bieden aan de framing van mensenrechtenverdedigers als antisemieten en sensibiliseren over de situatie van apartheid en repressie.
Interesse of vragen?
Wil je graag eens kennismaken en horen wat er momenteel gebeurt? Ben je geïnteresseerd maar weet je niet hoeveel er van je verwacht wordt? Wil je wel meehelpen, maar enkel voor een afgebakend engagement? Stuur vrijblijvend een mail naar annemarie at paxchristi punt be en bekijk samen hoe je als vrijwilliger de werking kan versterken.