Image
witte lintjes

Witte (Lintjes) Kerst

Spiritualiteit
Rusland - Oekraïne
Actie

 

Witte (Lintjes) Kerst

Wie vrede wil en dit ook wou tonen, deed mee met de Witte Lintjes-Kerst! Hartelijk dank voor jullie blijken van solidariteit en voor de foto's van jullie kerstbomen met witte lintjes en vredesboodschappen.

Actie

Op kerstavond ging de oorlog in Oekraïne haar elfde maand in. Mensonterende toestanden zijn het gevolg van deze oorlog. We horen immers getuigenissen van foltering op burgers en krijgsgevangenen, van buitensporig geweld tegen actievoerders en gewone mensen die géén oorlog willen. Huizen, wijken en steden werden vernietigd. 

Tijdens de advent lieten we Russen en gevluchte Oekraïners in België aan het woord. Deze getuigenissen kan je aan de linkerkant van deze tekst downloaden. We gaven ook vredesboodschappen ter inspiratie, in het Nederlands, Russisch en Oekraïens:

Stop alle aanvallen op burgers.
Прекратить все атаки на гражданские объекты. 
Припинити усі атаки на цивільні об'єкти.

"De weg naar vrede is de weg van waarheid. Waarachtigheid is zelfs belangrijker dan vredelievendheid." Mahatma Gandhi
"Путь к миру — это путь истины. Правдивость даже важнее миролюбия." Махатма Ганди
"Дорога до миру – це дорога істини. Правдивість навіть важливіша за миролюбність." Махатма Ганді

“De overwinningen van de vrede zijn roemrijker dan die van de oorlog.” John Milton
"Победы мира более славны, чем победы войны." Джон Мильтон
"Перемоги миру славетніші, ніж перемоги війни." Джон Мільтон

We bereidden ook teksten voor de liturgie en bezinningsteksten voor.

Liturgie en bezinningsteksten

Wat jullie deden:

Jullie hingen massaal witte linten in jullie kerstboom thuis, in de klas, in de kerk, op de markt of in het gemeentehuis. Lagere scholen deden mee, en versierden hun school met vredesboodschappen of hingen witte linten in de kerstboom op het marktplein. Een hele winkelstraat zette kerstbomen met witte linten voor de winkelramen. Orthodoxe christenen werden uitgenodigd in de middernachtmis van 24/12 en jullie werden een week later uitgenodigd voor hun kerstviering. Jullie organiseerden met het zorgcentrum een Witte Kerstviering ... En jullie namen hiervan een foto, die wij op een interactieve kaart zetten.

WITTE (LINTJES) KERST VERSPREIDDE ZICH OVER VLAANDEREN EN NEDERLAND

Wat deden wij tenslotte?

Wij deelden de interactieve kaart, samen met wat uitleg en de vredesboodschappen, met onze contacten in Oekraïne en de medestanders voor vrede in Rusland. Nogmaals hartelijk dank om van deze actie een groot succes te maken!

Image

Bénédicte Kusendila