Rusland - Oekraïne

De briefschrijfactie om vrouwen die als politieke gevangenen in Rusland opgesloten zitten morele steun te geven, startte nog maar net of we kregen al updates binnen van 2 vrouwen: Maria en Zarema. Deze updates tonen aan hoe moeizaam de zoektocht naar rechtvaardigheid is...

Maria Ponomarenko ontvangt geen post

Via Mjagkaja sila kregen we zaterdag 29 april 2023 het bericht dat Maria, de medeoprichter van Mjagkaja sila en journalist die gevangen zit voor het verspreiden van ‘fake-news’, geen brieven meer ontvangt. Het SIZO-personeel weigert haar post te geven. Dat melden ook RusNews, de werkgever van Maria, evenals haar advocaat.

Maria's post werd tegengehouden nadat ze vertelde dat ze was geslagen door leden van het psychiatrisch team dat haar onderzocht.

In februari 2023 veroordeelde een rechtbank Maria Ponomarenko tot zes jaar gevangenisstraf in de "valse" zaak voor een post op een telegramkanaal over de dood van Mariupol-burgers die hun toevlucht zochten in het plaatselijke theater. Naast een gevangenisstraf werd Maria voor vijf jaar uitgesloten van journalistieke activiteiten.

RusNews roept op om te schrijven naar de Verantwoordelijke voor mensenrechten in het Altai-gebied met de vraag de situatie te onderzoeken.

Hier het adres van de Verantwoordelijke voor de mensenrechten in het Altai-gebied: Russische Federatie, 656059, Barnaul, ulica. Partizanskaja, 69, Boris Vladimirovitsj Larin 

Haar advocaat vraagt om evengoed brieven te blijven sturen naar Maria. Pax Christi steunt Maria al sinds 2022; wij publiceerden in het zomernummer van AXIE informatie over haar. Jullie schreven toen al enkele mooie en hartverwarmende brieven. Blijf dit zeker doen! Kijk onderaan deze pagina (klik hier) om haar adres te vinden.

***

Bewijsmateriaal tegen Zarema Musaeva vervalst 

Team tegen foltering (Komanda protiv pytok) bracht ons nieuws over Zarema: de advocaten van Zarema Musaeva deelden mee dat het bewijsmateriaal door het onderzoeksteam vervalst is. Dit zeiden ze op een zitting op 28 april 2023 in Grozny. 

In een verklaring stellen ze het volgende: "Gisteren vond in de Akhmatovsky-rechtbank van de stad Grozny (Republiek Tsjetsjenië, Russische Federatie) een reguliere hoorzitting plaats in de zaak Zarema Musayeva, die ervan wordt beschuldigd de gezondheid van een politieagent te hebben geschaad.

Advocaten van het "Team tegen foltering" Alexander Savin en Alexander Nemov dienden een motie in om de conclusie van het onderzoek uit te sluiten van het bewijs in de strafzaak, waarbij sporen van het bloed van het slachtoffer onder de nagels van de vrouw werden gevonden.

De advocaten wezen de rechtbank erop dat het biomateriaal - een monster voor het gerechtelijk onderzoek - is verkregen met een forse overtreding van het strafprocesrecht. Het dossier legt bovendien geen verband tussen de van Zarema verkregen nagelsamples en de samples die uiteindelijk voor onderzoek in het dossier terecht zijn gekomen.

De advocaten zijn dan ook van mening dat dit bewijs door het onderzoek is vervalst.

De rechtbank gaf gehoor aan het verzoek, achtte de conclusie legitiem, maar de rechter zei pas terug te komen op de beoordeling van de argumenten bij de beslissing over de veroordeling."

Stuur Zarema een brief om haar te steunen! Klik hier en ga dan naar beneden om haar adres te vinden.