Image
Vrouwenzaak #8

Briefschrijfactie Russische vrouwen in gevangenissen

Briefschrijfactie “Vrouwenzaak #8” 

Op initiatief van De zachte kracht (Mjagkaja sila) uit Rusland

Onze contacten van De zachte kracht (Mjagkaja sila) uit Rusland, maar ondertussen ook verspreid over Europa vanwege de repressie in Rusland, hebben een initiatief ontwikkeld dat de naam “Vrouwenzaak #8” heeft gekregen. Zij startten op 8 maart 2023 met een briefschrijfactie aan vrouwen die gevangen zitten om politieke redenen in Rusland, Belarus (Wit-Rusland) en Iran. Met deze actie focussen wij op vrouwen in Rusland.

Honderden vrouwen politiek gevangen in Rusland

In Rusland zitten honderden vrouwen in de gevangenis op beschuldiging van het verspreiden van fake news of wegens verzet tegen de oorlog in Oekraïne. Via De zachte kracht kregen we 8 namen door met een korte uitleg over hun situatie. Sommige vrouwen die gevangen zitten, zijn verbonden aan De zachte kracht. 

Svetlana Oetkina, oprichtster van De zachte kracht, komt voor een vrouwenconferentie in juni naar België. Wij willen haar verblijden met brieven aan de gevangen vrouwen, die zij kan meenemen.

Schrijfactie als burger

 • Kies een moment in de week van 8 juni om samen met anderen steunbrieven te schrijven.
 • Schrijf deze vrouwen dus een brief om hen te steunen en een hart onder de riem te steken. 
 • Doe dit best in het Engels of Russisch. Geen van beide talen machtig? Geen probleem zie tip hieronder van Stefan. 
 • Steek de brief of brieven dan in een envelop. 
 • Doe je brieven ten laatste op 12 juni in de brievenbus: stuur ze aan Pax Christi Vlaanderen, Italiëlei 98a, 2000 Antwerpen. 

Schrijfactie in groep

 • Schrijf deze vrouwen dus een brief om hen te steunen en een hart onder de riem te steken. 
 • Kies met je groep enkele vrouwen uit die je wil aanschrijven of geef iedereen een andere vrouw
 • Doe dit best in het Engels of Russisch. Geen van beide talen machtig? Geen probleem zie tip hierboven van Stefan. 
 • Meld je schrijfsessie aan via dit formulier. Dan komt ook je schrijfmoment op onze kaart. (Klik op de kaart hieronder)

Aanmelden.

 • Steek de brief of brieven dan in een envelop. 
 • Doe je brieven ten laatste op 12 juni in de brievenbus: stuur ze aan Pax Christi Vlaanderen, Italiëlei 98a, 2000 Antwerpen. 
Image
Printscreen van google maps met link.

 

Doe zoals Stefan! Stefan, directeur van Pax Christi, besprak met zijn groep vrienden wat ze wilden schrijven aan de vrouwen die als politieke gevangenen vastzitten in Rusland. Ze voelden zich aangesproken door dit onrecht en wilden deze vrouwen moed inspreken.  Omdat niemand Engels of Russisch kon, schreven ze in het Nederlands. Iemand van de groep typte de tekst op de computer en via Google Translate of DeepL vertaalden ze de tekst naar het Russisch. Een mooie handgeschreven brief is fijn om te ontvangen, maar toch goed dat er een vertaling wordt bijgevoegd.

Russische vrouwen gevangen om politieke redenen

Elena Aleksandrovna Tardasova-Yun

Adres: Russische Federatie, 6300010, Novosibirsk, ulica Karavaeva 1, FKU CIZO-1 GUFSIN Novosibirsky rayon, Yun Elena Aleksandrovna (°1971) 

Burgeractiviste, heeft een minderjarig kind. Veroordeeld voor deel 1 art 207.3 Strafwetboek RF - Publieke verspreiding van klaarblijkelijk leugenachtige informatie onder het mom van betrouwbare berichten, met inhoud over gegevens van de inzet van de Strijdkrachten van de Russische Federatie met het doel de belangen van de Russische Federatie en haar burgers te beschermen, evenals het behoud van de internationale vrede en veiligheid - tot 11 maand taakstraf. In werkelijkheid stond zij op het hoofdplein van Novosibirsk met een tekst die eindigde met 'Nee aan de lente', als parodie op de protestwoorden 'Nee aan de oorlog'.

Maria Nikolaevna Ponomarenko

Adres: Russische Federatie, 656021 Barnaul, prospekt Kanatnyi 81, FKU SIZO-1 UFSIN Altay kray, Ponomarenko Nikolaevna Maria (°1978)

Journaliste, burgeractiviste, heeft twee minderjarige kinderen. Vervolgd voor de verspreiding van fake news (deel 2 art 207.3 Strafwetboek RF) voor berichtgeving over het door het Russisch leger gebombardeerde moederhuis in Marioepol, Oekraïne. Veroordeeld voor 6 jaar strafkolonie en 5 jaar verbod op journalistiek werk. Let wel: het bombarderen van ziekenhuizen is een schending van het internationaal humanitair recht. 

Aleksandra Yuryevna Skotsjilenko

Adres: Russische Federatie, 195009 Sint-Petersburg, ulica Arsenalnaya 11, SIZO-5 UFSIN Leningrad oblast, Skotsjilenko Aleksandra Yuryevna (°1990)

Vervolgd voor de verspreiding van fake news (deel 2 art 207.3 Strafwetboek RF) via anti-oorlogsacties. Aleksandra verving in warenhuizen enkele prijsetiketjes door papiertjes met informatie over slachtoffers onder de burgerbevolking in Oekraïne.

Lilia Ayratovna Tsjanysjeva

Adres: Russische Federatie, 450052 Ufa, ulica Dostojevskogo 39, FKU SIZO-1 UFSIN Republiek Bashkortostan, Tsjanysjeva Lilia Ayrtanovna (°1982)

Vervolgd voor het oprichten van een "extremistische" vereniging (deel 3 art 282.1 Strafwetboek), voor publieke oproepen voor extremisme (deel 1 art 280 Strafwetboek) en deelname aan activiteiten van een niet-commerciële organisatie die inbreuk plegen op de identiteit en rechten van burgers (deel 3, art 239 Strafwetboek). Onder de "extremistische vereniging" wordt een groep bedoeld die steun levert aan Aleksei Navalny, een van de bekendste politieke opponenten van Vladimir Poetin. 

Olga Borisovna Smirnova

Adres: Russische Federatie, 195009 Sint-Petersburg, ulica Arsenalnaya 11, FKU SIZO-5 UFSIN Leningradsky oblast, Smirnova Olga Borisovna (°1968)

Vervolgd voor de verspreiding van fake news (deel 2 art 207.3 Strafwetboek RF) wegens berichten op sociale media over de “speciale operatie” en het organiseren van een anti-oorlogsactie op 6 maart 2022.

Victoria Ruslanovna Petrova

Adres: Russische Federatie, 195009, Sint-Petersburg, ulica Arsenalnaya 11, FKU SIZO-5 UFSIN in St. Petersburg en regio Leningrad, Victoria Ruslanovna Petrova (°1994)

Vervolgd wegens “verspreiding van fake news” (deel 2 van artikel 207.3 van het Wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie) vanwege publicaties op sociale netwerken met kritiek op het leger en de regering.

We kregen de gegevens van twee bijzondere vrouwen, die al gevangen zitten van voor de oorlog in Oekraïne:

Zarema Abuyazitovna Musaeva

Adres: Russische Federatie, 364037, Grozny, ulica Kunta-Khadzhi Kishiyeva 2, SIZO-1 Tsjetsjeense Republiek, Musaeva Zarema Abuyazitovna (°1969) 

Meegenomen uit haar huis op 20 januari 2022, een maand voor de start van de oorlog in Oekraïne, op beschuldiging van 'klein hooliganisme'. Zarema is de moeder van een bekende mensenrechtenactivist, Abubakar Yangulbayev, die kritiek uitte op het beleid in Tsjetsjenië. Later werd Zarema officieel beschuldigd voor deel 2 art 318 Strafwetboek RF (Gebruik van geweld, gevaarlijk voor het leven of de gezondheid van een vertegenwoordiger van de overheid, tot 10 jaar vrijheidsberoving) en deel 3 artikel 159 (Fraude, gepleegd bij het uitoefenen van een functie in dienst, tot 6 jaar vrijheidsberoving). Is de vrouw van de federale rechter op rust Saidi Yangulbayev. Haar zoon is naar het buitenland gevlucht.

Zafira Muharbekovna Sautieva

Adres; Russische Federatie, 357500, Pjatigorsk, ulica Teplosernaya 123, FKU SIZO-2 UFSIN van Stavropol kray, Sautieva Zarifa Muharbekovna (°1978)

Voormalig adjunct-directeur van de staatsinstelling "Herdenkingscomplex voor de slachtoffers van repressie" in Ingoesjetië. Veroordeeld tot 7,5 jaar in een strafkolonie op grond van deel 3 van art. 33, tweede lid van art. 318 van het Wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie ("Organisatie van geweld dat gevaarlijk is voor het leven of de gezondheid van overheidsfunctionarissen in verband met de uitvoering van hun officiële taken"), deel 2 van art. 282.1 van het Wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie ("Deelname aan een extremistische gemeenschap"). Zij zit al gevangen sinds 27 maart 2019, toen een vreedzaam protest hardhandig uit elkaar werd geslagen door de politie. Het protest betrof een grensschil met Tsjetsjenië, dat tot op de dag van vandaag zorgt voor spanningen tussen beide deelrepublieken.

 

Update over 2 Russische vrouwen in de gevangenis
Startdatum
Einddatum
Prijs
gratis - wel een postzegel nodig
Adres

Italiëlei 98a
2000 Antwerpen
België