Image

Foto-impressie van T-Kwadraat

Migratie
Verslag

In juni 2019 pakte U Move 4 Peace uit met vijf voorstellingen van T-Kwadraat, een participatief theaterstuk over ervaringen van nieuwkomers met het Nederlands.

T-Kwadraat vertelt het verhaal van twee Syrische vrienden Taher en Tamir. Als nieuwkomers in België zoomen we in op hun ervaringen met het leren van een nieuwe taal, het Nederlands. Want wat als je niet zo snel leert; je hoofd vol zit met trauma's van Syrië en het op de rails krijgen van het leven hier? Wat als je wilt werken met je diploma maar de taalvereisten voor je job te hoog lijken? Wat als je telkens een beroep moet doen op een vriend om te vertalen bij de dokter, bij het OCMW, bij de gemeente, ... wat als jij die vriend bent die altijd gevraagd wordt?

Het waren moeilijke maar zeer herkenbare vragen voor het publiek. De verhalen en ervaringen kwamen dan ook van de acteurs zelf en van andere nieuwkomers waarmee we samenwerkten. We zochten antwoorden en probeerden nieuwe strategiën uit op het podium. De voorstelling speelde in juni 2019 vijf keer; op de Pax Christi-dag, bij IVCA, bij de dienst Samenleving Lokeren, op Gastvrij Antwerpen en bij Encora. Bedankt voor de uitnodigingen! 

Bekijk hieronder een foto-verslag van één van onze vijf voorstellingen. Die vond plaats in de Zurenborger op de Dageraadplaats als onderdeel van Gastvrij Antwerpen 7. De foto's zijn van de hand van Eddy Hagen, de lichtdichter.

 T-Kwadraat is een participatieve theatervoorstelling van U Move 4 Peace binnen het project Theater en Taal. De voorstelling werd gecreeërd met de artistieke hulp van regisseur Hussein Mahdi. En werd financieel mogelijk gemaakt door de koning Boudewijnstichting.