Killer robots

In deze lezing neemt onze expert, Merel Selleslach , je mee in de niet eens meer zo futuristische, gevaarlijke wereld van de (gewapende) drones. Hij duidt de risico's van deze nieuwe wapensystemen en de noodzaak voor een internationaal verbod voor de 'killer robots'. 

Context

Drones zijn een stuk van ons leven geworden. Particulieren kunnen ze kopen in een doorsnee elektronicawinkel. Ze worden voor diverse doeleinden gebruikt: door reporters als camera in de lucht maar ook bijvoorbeeld door natuurorganisaties, om bedreigde diersoorten in afgelegen gebieden in kaart te brengen. Maar drones zijn in hoofdzaak ontwikkeld voor militaire doeleinden, zoals verkenningsvluchten en spionage. Met bewapende drones kunnen aanvallen uitgevoerd worden. Het grote voordeel is dat wanneer een drone zelf uit de lucht wordt geschoten, er enkel materiële schade is.

De gewapende drones worden vanop een afstand bestuurd door een militair. Het laatste decennium is het gebruik van gewapende drones fors toegenomen en maakt het integraal deel van elke militaire operatie. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de gevoerde oorlog? Zijn er hierdoor minder slachtoffers? Is het resultaat een zogenaamde 'schonere' oorlog? 

Nog een stap verder zijn de 'killer robots': drones die geen enkele menselijke tussenkomst vereisen. Het zijn de drones die beslissen of een situatie vraagt om te schieten of niet. Kan een robot dezelfde overwegingen maken die een mens maakt alvorens op een mens te schieten? Wat als deze wapensystemen in handen vallen van terroristen of dictators? 

De afgelopen jaren riepen heel wat landen, bedrijven, academici en ngo's op tot een preventief internationaal verbod. Hoever staat het hiermee? Wat is de positie van België? Komt het er tijdig?

Info & boekingen

  • De vormingen zijn geschikt voor iedereen. Voorkennis niet vereist.
  • Bij elke lezing is er ruimte voor vraag en antwoord.
  • Lezingen kunnen ook aangepast worden aan de vraag en het publiek.
  • Duur: 90 minuten inclusief vraag en antwoord.

foto © US Air Force/Lt. Col. Leslie Pratt on 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MQ-1_Predator_unmanned_aircraft.jpg