Image
borsj soep

Make soup not war

Rusland - Oekraïne
Aankondiging

Liefde gaat door de maag, zegt een gekend spreekwoord, en in deze koudere dagen smaakt een kom soep altijd! Als vredesorganisatie zetten we graag een typisch gerecht uit zowel Oekraïne als Rusland in de kijker: borsjt. Er bestaan heel veel recepten, die je ook gemakkelijk online kan vinden: kies er eentje uit en ga aan de slag! Hieronder zetten we de (basis)ingrediënten op een rijtje. Klik hier voor een vegetarische versie van de collega's van EVA. Je mag zeker ook gerust aanpassingen maken! De vaste waarden zijn wel rode biet, ui, aardappelen en dille, en een lepeltje zure room als je hebt opgediend. In Oekraïne serveren ze er ook witte broodjes bij met look, pampoesjki genaamd.

Als je klaar bent, kan je een foto plaatsen op sociale media met de hashtag #MakeSoupNotWar. Irina uit Rusland en Lina uit Oekraïne bezorgden ons al een foto.

En nodig zeker vrienden of familie uit om je soep te komen proeven! Smakelijk!

Ingrediënten voor borsjt, waarvan biet, aardappel, ajuin en dille de basis vormen:

  • vlees om bouillon van te trekken: kip, varken of rund kan allemaal; trek daarna het vlees van het bot en snijd het in stukjes voor in de soep
  • rauwe of gekookte rode biet
  • aardappelen
  • ui
  • wortel
  • witte kool of spitskool
  • tomaat of tomatenpuree
  • paprika
  • look
  • laurierblad
  • peterselie en dille
  • peper en zout
  • azijn, citroensap of citroenschil 
  • zonnebloemolie (of olijfolie of bakboter)
  • zure room (smetana)