90 seconden...
Dat is hoeveel tijd er nog op de "Doomsday Clock" staat. Sinds januari 2023 is dit cijfer onveranderd gebleven, en het is tevens de dichtste dat de klok ooit bij 12:00 heeft gestaan… Maar 90 seconden tot wat?
Wat?
De "Doomsday Clock" is een symbolisch ontwerp dat het publiek waarschuwt voor hoe dicht we staan bij totale wereldvernietiging door onze eigen gevaarlijke technologieën. Deze klok, die sinds 1947 bestaat, wordt bijgehouden door leden van "The Bulletin of the Atomic Scientists". Factoren zoals nucleaire oorlogsvoering, klimaatverandering en de opkomst van kunstmatige intelligentie bepalen deze symbolische tijd (nu 90seconden)…. Waarom staat de klok juist NU zo dicht bij middernacht?
Waarom:
Nucleaire oorlogsvoering is een belangrijke factor in de huidige stand van de Doomsday Clock, maar het is een aspect dat niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Desondanks bevinden we ons nu in een situatie die even gevaarlijk is, zo niet gevaarlijker, dan tijdens de Koude Oorlog. Dit komt door verschillende factoren:
Rusland vs. de rest van de wereld:
- Sinds de illegale annexatie van de Krim in 2014 en de Russische invasie van Oekraïne in 2022 zijn de spanningen tussen Rusland en de NAVO enorm toegenomen. Rusland heeft herhaaldelijk gewezen op zijn nucleaire capaciteit als afschrikmiddel, waarbij het elke vijandige partij met nucleair geweld dreigt. Het is ook de eerste keer sinds de Koude Oorlog dat Rusland kernwapens buiten haar eigen grenzen heeft gestationeerd. Een duidelijk signaal voor de vijandige partijen
Israël en Palestina:
- Na de escalatie van het conflict in Palestina sinds 7 oktober 2023, zijn er uitspraken gedaan door Israëlische regeringsfunctionarissen over het potentiële gebruik van kernwapens tegen de Palestijnse bevolking. Dit vergroot de bezorgdheid over een mogelijk nucleair conflict in de regio.
Iran:
- Het nucleaire akkoord van 2015, dat Iran's nucleaire ambities moest beperken, is grotendeels uit elkaar gevallen na de Amerikaanse terugtrekking in 2018. Iran beschikt nu over de middelen om een kernwapenarsenaal op te bouwen. Met het huidige conflict met Israël (een kernwapenstaat) heeft Iran mogelijk voldoende redenen om hiermee te beginnen, wat een nucleaire wapenwedloop in het Midden-Oosten zou kunnen veroorzaken.
India en Pakistan:
- India en Pakistan, beide nucleaire machten, hebben een lange geschiedenis van conflicten, vooral over de regio Kasjmir. Zo recent als 2019 stonden de twee staten op de rand van een nucleaire oorlog, die gelukkig werd voorkomen door de interventie van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Dit was niet de eerste keer dat India en Pakistan zo dicht bij een nucleaire confrontatie kwamen.
Noord-Korea:
- Noord-Korea heeft zijn kernwapenprogramma de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid. Het land heeft verschillende succesvolle nucleaire tests uitgevoerd en beschikt over ballistische raketten die mogelijk de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan kunnen bereiken. De onvoorspelbaarheid van het Noord-Koreaanse regime zorgt voor problematische spanningen op het gebied van internationale veiligheid.
Wapenwedloop:
- Sinds het einde van de Koude Oorlog was het aantal kernwapens wereldwijd aan het afnemen, maar dit is de laatste jaren veranderd. Grote nucleaire mogendheden zoals de Verenigde Staten, Rusland en China zijn bezig met de modernisering van hun nucleaire arsenalen. Dit heeft geleid tot een nieuwe wapenwedloop, met de nadruk op het ontwikkelen van snellere, nauwkeurigere en moeilijker te detecteren wapens.
- België: Ook in België worden de nucleaire capaciteiten van de Verenigde Staten gemoderniseerd. De B61-bommen die in Kleine Brogel liggen, worden binnenkort vervangen door de nieuwe B61-12. Dit maakt de nucleaire dreiging in Europa groter omdat ze aantrekkelijke doelwitten in het continent te plaatsen.
Dus 90 seconden is de symbolische tijd die ons rest voordat we een onomkeerbaar punt bereiken. Hoewel deze tijd puur symbolisch is, is de boodschap duidelijk: de tijd dringt.
De huidige globale wapenwedloop, brengt ons enkel dichter bij middernacht op de klok. België heeft ook haar rol om te spelen. Momenteel schuift de Belgische politiek het oorlogsnarratief naar voor om haar rol te rechtvaardigen. Daarom circuleert er momenteel in de regeringsonderhandeling een nota die over serieuze besparingen in sociale uitgaven ten voordelen van de defensiebudget zou gaan. Dit, mogelijk ten kosten van kwetsbare bevolkingsgroepen zoals de zieken en gepensioneerden. De wapenindustrie die lobbyt hard voor meer investeringen in defensie staat hier uiteraard.
Daarom roept Pax Christi Vlaanderen burgers op deze petitie te ondertekenen en zo de druk op te voeren op de onderhandelaars.
Wil je op de hoogte blijven van deze thema's? Schrijf je in voor de Pax Christi nieuwsbrief of contacteer Naomi Zoka voor meer info over het thema Veiligheid en Ontwapening.