Image
Reiganld Moreels en Annelies Verlinden

Ambassadeurs voor de Vrede: Verslag

Verslag

Vrijdagavond op 13 december hebben we de titels van Ambassadeurs voor de Vrede uitgereikt aan Réginald Moreels en de Vlaamse Kapucijnen. De laureaten worden geëerd voor hun uitzonderlijke inzet voor vrede, rechtvaardigheid en menselijke waardigheid, zowel in conflictgebieden als in eigen land.

Image
Ambassadeurs voor de Vrede
Réginald Moreels en Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden
Réginald Moreels: leven in dienst van vrede

Tijdens de huldiging werd Réginald Moreels geprezen voor zijn decennialange toewijding aan vrede, zowel op het slagveld als in het maatschappelijke debat. Als medeoprichter van Artsen zonder Grenzen en chirurg werkte Moreels in conflictgebieden zoals Rwanda, Angola, Cambodja en Syrië.

“Zijn recente werk in de Democratische Republiek Congo, waar hij gratis medische zorg verleent aan kwetsbare bevolkingsgroepen, illustreert zijn blijvende engagement” zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) die de huldiging voor Moreels uitsprak.

‘Vrede vereist actie – en dus engagement. Engagement is geen vrijblijvende bezigheid. Het is niet alleen vragen horen, maar ze ook beantwoorden. Het is de keuze om uit de retoriek te stappen, de actie in – of dat nu is als chirurg, als humanitaire hulpverlener of als politicus. Engagement zoals jij ons dat toont, Reginald, betekent verantwoordelijkheid nemen, ook al is de kans op succes onzeker of zijn de omstandigheden bijna onmogelijk.’ zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Moreels werd niet alleen geprezen voor zijn engagementen als chirurg, maar ook voor initiatieven die hij nam als staatssecretaris en minister in de regering-Dehaene II. Als federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking lanceerde Moreels de internationale top Sustainable Disarmament for Sustainable Development en voerde hij strijd tegen illegale wapenhandel.

De Vlaamse Kapucijnen: broederschap en vrede in praktijk
Image
Ambassadeurs voor de Vrede
Voorzitter van Pax Christi Vlaanderen Wim Vandewiele en Vlaamse Kapucijnen

De Vlaamse Kapucijnen ontvangen de titel van Ambassadeur voor de Vrede voor hun onvermoeibare inzet om vrede te bevorderen door spiritualiteit en concrete actie. “Hun recente werk, zoals de opvang van Oekraïense vluchtelingen en hun maandelijkse vredesgebeden, benadrukt hun betrokkenheid bij het welzijn van kwetsbare groepen en hun spirituele rol in vredesopbouw” zegt Orry Van de Wauwer, directeur van Pax Christi Vlaanderen. De Kapucijnen hebben niet enkel Oekraïners opgevangen, meer dan twintig jaar boden zij bovendien een thuis aan Pax Christi Vlaanderen in hun klooster in Antwerpen.

“Dat is een symbool van onze gedeelde missie om elke dag aan vrede te werken” vult Vandewiele, voorzitter van Pax Christi Vlaanderen, aan. “De Vlaamse Kapucijnen tonen hoe broederschap, vrede en ondernemerschap zelfs onder uitdagende omstandigheden kunnen bloeien – niet door woorden alleen, maar door concrete daden.” - Wim Vandewiele, voorzitter van Pax Christi Vlaanderen.

Image
Ambassadeurs voor de Vrede
Voorzitter van Pax Christi Vlaanderen Wim Vandewiele en Vlaamse Kapucijnen

 

Sinds 1999 reikt Pax Christi Vlaanderen jaarlijks de titel van Ambassadeur voor de Vrede uit aan personen en organisaties die zich op een geweldloze manier inzetten voor een betere wereld. “Oorlog komt er niet omdat er een conflict is, maar omdat er niet elke dag aan vrede wordt gewerkt,” benadrukte Van de Wauwer in zijn toespraak. “Onze laureaten tonen hoe dagelijkse inzet voor rechtvaardigheid en verbondenheid echt een verschil kan maken.” 

Fotograaf: Gil Plaquet