Hieronder kan je de reisblog van Naomi lezen over haar week in New York als ICAN campaigner. Er zijn heel wat vrijwilligers van Pax Christi Vlaanderen die al jarenlang een steentje bijdragen om kernwapens de wereld uit te krijgen. Put frisse moed en inspiratie uit de kennis en ontmoetingen die Naomi met je deelt.
Bekijk de vlog van Naomi over de week TPNW in New York.
Hieronder kan je ook haar dagboek lezen en volgen hoe haar conferentiedagen gevuld waren
Het zit erop! Wat een interessante en leerzame week was het. Benieuwd naar een kijkje achter de schermen van dit internationale congres? Ik heb tijdens en naast het congres veel inspirerende mensen gesproken. Klik hier om de video te bekijken. Hopelijk kan mijn reis en deze ontmoetingen ook jullie inspireren. Eén ding is zeker: over de hele wereld zijn mensen actief bezig met kernontwapening. Laat me vooral weten wat jullie ervan vonden! Mijn e-mailadres vinden jullie onderaan de pagina..
Deze week was niet mogelijk geweest zonder de geweldige organisatie van ICAN. Dankzij hen kwamen honderden organisaties samen om hun strijd te versterken. Naast de hoofdconferentie waren er meer dan vijftig "side-events" rond thema's als vrede, ontwapening, kunst en activisme. Elke dag bood nieuwe kansen om bij te leren, inspiratie op te doen en de krachten te bundelen. Dat maakte deze week meer dan de moeite waard. Bedankt, ICAN-team!
Een selfie met Majed Bamya, de permanente waarnemer van de staat Palestina bij de VN. Op 29 november is het de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk. Pax Christi staat solidair met het Palestijnse volk in hun strijd voor vrijheid. Wij zetten ons in voor een duurzame vrede in de hele regio, zodat iedereen in veiligheid en vrede kan leven. Nucleaire dreigementen, zoals de recente uitspraken van de Israëlische minister Amichai Eliyahu, onderstrepen waarom ontwapening zo cruciaal blijft. Eliyahu antwoordde bevestigend in een interview toen hem werd gevraagd of hij een "atoombom" op Gaza zou steunen om "iedereen te doden." Hoewel de Israëlische regering zich distantieerde van deze uitspraak en de minister later werd geschorst, kunnen we dergelijke dreigementen niet negeren.
Groot applaus voor Guillaume Defossé, die het woord nam voor "Parliamentarians for the TPNW", een netwerk van wetgevers die het verdrag steunen. Op de eerste dag hielden ze een conferentie bij de Verenigde Naties in New York. Het netwerk bestond uit 24 parlementsleden van 14 verschillende landen die hun steun voor het TPNW willen benadrukken en hun bereidheid om het verdrag een prioriteit te maken binnen hun parlement. Belgische parlementairen Steven De Vuyst (PVDA) en Guillaume Defossé (Ecolo) maken ook deel uit van dit netwerk. Lees hier hun statement! Ik heb hen ook persoonlijk gesproken: klik daarvoor naar deze video.
Beelden van de rally van vanochtend voor het VN-hoofdkwartier. Tijdens deze bijeenkomst waren er krachtige toespraken van slachtoffers van nucleaire testen en geweld. Omdat het massavernietigingswapens zijn, hebben ze een blijvende impact op de hele samenleving. Die impact resoneert generaties lang, zoals ook de nakomelingen van de slachtoffers in hun getuigenissen benadrukten.
In tegenstelling tot vorig jaar nam België dit jaar wel het woord op de bijeenkomst van de lidstaten van het Verbodsverdrag. Maar of dat veel bijdroeg, is een andere vraag. De verklaringen van de drie aanwezige NAVO-lidstaten leken vrijwel een copy-paste van elkaar. Het was overduidelijk dat de Belgische delegatie niet aanwezig was om zich op een betekenisvolle manier te engageren met het TPNW, maar eerder om als spreekbuis voor de NAVO te fungeren. Het was enorm teleurstellend om te zien hoe België, zonder enig teken van een eigen standpunt, een voorgekauwde verklaring aflegde.
Kort daarna herinnerde de delegatie van Equatoriaal Guinea België en de andere NAVO-lidstaten eraan dat er geen "goede" kernwapens bestaan. Alle kernwapens zijn vernietigend voor de wereld. De spreker uit Equatoriaal Guinea wees ook op de ironie dat deze landen naar een bijeenkomst voor volledige kernontwapening komen, terwijl ze verwachten dat ontwapening alleen voor hun tegenstanders (China, Rusland) zou gelden. Deze scherpe analyse kreeg terecht een daverend applaus.
België en de andere NAVO-landen maken een karikatuur van de wereldwijde inspanningen voor ontwapening, niet alleen die van organisaties zoals ICAN, maar ook van de slachtoffers van kernwapens. België laat zich gebruiken om het vuile werk van de NAVO—of laten we het zonder omwegen zeggen, dat van de VS—op te knappen. Shame on you, België!
Kort maar krachtig! De poster van deze demonstrant maakt de boodschap glashelder. Vandaag kwamen jong en oud samen, niet om ontwapening te vragen, maar om het te eisen. Hoeveel levens moeten er nog verloren gaan voordat de verantwoordelijke overheden eindelijk actie ondernemen? Wij geven in ieder geval niet op! We zullen blijven strijden totdat we de wereld een betere plek hebben gemaakt voor toekomstige generaties. De strijd voor ontwapening kent geen leeftijd of grenzen; het verenigt ons allemaal voor een betere toekomst.
Suechi Kido overleefde als vijfjarige de atoombom op Nagasaki. Meneer Kido deelt zijn hartverscheurende getuigenis als overlevende. "Hadden zij die toen zijn omgekomen geen recht op leven?" Die indringende vraag werpt hij ons voor de voeten. Maar het is vooral de vraag "waarom?" die blijft nazinderen. "Waarom tekent mijn land, Japan, het verdrag niet?"
Ik had niet verwacht dat ik tijdens deze werkreis, hier in het congresgebouw, zo diep emotioneel geraakt zou worden. De pijn in zijn woorden is onmiskenbaar. Het voelt als een voorrecht om meneer Kido te hebben horen spreken. Daarom deel ik zijn verhaal ook met jullie.
Samen in Central Park met Steven De Vuyst en Guillaume Defossé. Natuurlijk hebben we het over de last-minute beslissing van België om een waarnemer te sturen. Bij Pax zijn we blij dat de regering, na maanden van lobbywerk, toch iemand heeft afgevaardigd. Toch is het duidelijk dat dit verdrag niet hoog genoeg op de agenda staat. Gelukkig kunnen we in het parlement rekenen op mensen zoals Steven De Vuyst en Guillaume Defossé, die hun stem inzetten voor een rechtvaardigere wereld.
Wat een fantastishe gelegenheid om mijn collega's in vrede te ontmoeten. Op de foto met mij is Alejandra Muñoz van onze zusterorganisatie "Pax voor Vrede" in Nederland. Lees zeker haar rapport voor "Don't Bank on the Bomb" waar ze in detail gaat over het financiële aspect van de kernwapen problematiek. Ik raad jullie ook zeker aan om een bezoekje te brengen aan de website van "Peace Boat" uit Japan, die met een sterke delegatie zijn gekomen.
Als je de film Oppenheimer hebt gezien zeggen de woorden “Manhattan Project” je zeker en vast iets. Dit was de naam van het geheime Amerikaanse programma om kernwapens te bouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom is Manhattan ook een symbolische plaats om aan ontwapening te werken. Natuurlijk geniet ik dan meteen ook van de waanzinnige skyline die voor velen symbool staat voor een (al dan niet Amerikaanse) droom. Ook voor mij: we can do this together, daarom werk ik volop mee met ICAN.
New York wordt deze week overspoeld door vredesbouwers van over heel de wereld. Allemaal samengebracht met slechts één doel voor ogen: weg met kernwapens! Op deze foto zien jullie slechts een deel van de ICAN-campaigners die zijn overgevlogen om hun stem te laten horen. Ik sta hier samen met ontzettend veel organisaties die samenkomen voor kernontwapening. En niet eens alle organisaties hebben dit jaar een delegatie gestuurd. Dan lijkt de uitdaging ineens iets minder onmogelijk. De boodschap voor kernontwapening heeft impact over heel de wereld !
Pax Christi Vlaanderen werkt samen met de International Campaign for the Against of Nuclear Weapons (ICAN) voor globale kernontwapening. We zijn daarom "ICAN campaigner". In 2017 won ICAN de Nobelprijs van Vrede voor hun inzet voor globale kernontwapening. Samen met vele internationale ICAN campaigners volgt Naomi voor ons de ontwikkelingen rond het verdrag (TPNW) deze week in het VN hoofdkwartier. Naomi vult vanaf nu deze site met een persoonlijke blik achter de schermen van deze samenwerking en internationaal congres.
Het is bijna zover, de 97 landen die het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens ondertekenden komen van 25 november tot 1 december samen in New York om de werking van het verdrag op te volgen. Als je nog niet bekend ben met wat dat precies is, hier is er een korte Q&A met wat basis informatie. Volg op deze pagina de avonturen van bewegingswerker Naomi die ter plaatse verslag uitbrengt.