Image
Kaukasische man met het syndroom van Down neemt bestelling op in het café met behulp van een digitale tablet.
Een wereld van verschil

Gelijk betekent niet hetzelfde als gelijkwaardig. We zijn allemaal verschillend. De een is groot, de ander klein. De een is mager, de ander volslank. De een is zwart, de ander is wit. Dat is de realiteit. We spreken pas van ongelijkwaardigheid als we waarde gaan toekennen aan de verschillen. Als we mager mooier gaan vinden dan volslank, wit beter dan zwart.

Als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat we meedoen aan het spel van meer- of minderwaardig.  Het is dagelijkse kost:  
God, wat heeft ze toch een slechte smaak! 
Hij is weeral te laat. Dat is toch een teken van gebrek aan respect… 
Ze laten hun kinderen veel te vrij. Geen wonder dat ze dan niet studeren.

Of: De anderen zijn allemaal zo creatief. Ik heb nooit een goed idee. Ik ben te dom, te dun .. .

We kunnen dit spel achter ons laten, als we beseffen dat we allemaal mensen zijn, op zoek naar innerlijke zekerheid. Naar aanvaarding en naar liefde. En wanneer we ons realiseren dat vele denigrerende uitspraken meer zeggen over de persoon die ze maakt (ongelukkig, onwetend, onzeker …), dan over onszelf.

We leven in een wereld van verschil: allerlei levensvormen, creaties, natuurverschijnselen, … in verschillende kleuren, grootte, … omringen en beïnvloeden ons. We leven in een wereld van verschil: geprivilegieerde mensen maken aanspraak op de bestbetaalde jobs en leven in luxe. Mensen die balanceren op de rand van armoede dreigen uit de boot te vallen als ze door de mazen van het sociale vangnet glippen. De rijksten worden rijker, de armsten worden armer. Grote bedrijven maken zulke bedrijfswinsten dat die inflatie helpen veroorzaken, waardoor de werknemers minder levensproducten kunnen kopen. En toch blijft een deel van de bevolking geloven dat hun geld massaal naar mensen in armoede gaat. Vluchtelingen, mensen zonder papieren, gevangenen en vaker ook alleenstaanden met kinderen staan aan de rand van de samenleving. Door mensen gemaakte wetten bestendigen dat. 

Ondanks alle verschillen leven we op dezelfde planeet aarde en doorheen alle verschillen hebben we éénzelfde wens: een goed leven leiden. 
Het gelijkwaardige in elkaar herkennen, erkennen en ruimte geven garandeert vrede op aarde. Het gelijkwaardige in elkaar negeren en blijven beroepen op privileges bestendigt onvrede. De keuze voor het een of voor het andere maakt het verschil.

 

 

Image
Tegelspreuk: twee verliefde zwanen op het water vormen de achtergrond. Daarboven de tekst: Verzamel de vijf deugden (Waardigheid, vertrouwen, Moed, Mededogen en Geloof). Dan ben je een mens. - Kofi Annan

 

 

 

 

Image
Verticaal samengesteld beeld van close-up mannelijke en vrouwelijke ogen geïsoleerd op gekleurde neon achtergrond. Veelkleurige strepen. Concept van gelijkheid, vereniging van alle naties, leeftijden en belangen.
De Wereld Die We Willen

Wel Jong is een organisatie voor en door LGBTQ+ jongeren binnen Vlaanderen en Brussel. Samen met onze vrijwilligers organiseren wij tal van leuke activiteiten en kampen waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar leren, en dat alles in een omgeving die we zo veilig mogelijk proberen te maken voor iedereen. Het is de kracht van vrijwilligers die Wel Jong draagt. Door hen de vrijheid te geven zichzelf te zijn hebben zij de kracht om ruimte te maken voor anderen om hetzelfde te doen.

 

Daarnaast treden wij ook op als belangenbehartiger. Hierbij geven we jongeren een stem en laten we hun noden en wensen horen om zo de verandering te creëren die zij willen zien in onze samenleving. Wel Jong streeft naar een wereld waarin jongeren vrij kunnen zijn in de beleving van hun lichaam, hun seksualiteit en hun genderidentiteit. Belangrijk hier is het woord beleving. Ieder van ons beleeft hun lichaam, hun seksualiteit en hun genderidentiteit op een andere manier en al die belevenissen zijn evenwaardig aan elkaar.

 

Van jongs af aan worden we aangeleerd hoe we ons moeten gedragen gebaseerd op hoe we dit leven binnenkomen. We krijgen boodschappen mee over hoe we ons moeten kleden en bewegen, wie we lief horen te hebben en welke rollen voor ons weggelegd zijn in de samenleving. Jongens spelen met auto’s en meisjes spelen met poppen. Maar veel jongeren voelen zich niet comfortabel bij de verwachtingen die bij hen geplaatst worden. Daarom is het belangrijk dat we iedereen de ruimte geven om zichzelf te ontdekken. Als we hun veiligheid hierin kunnen waarborgen, geven we hen de kans om zich te ontwikkelen en op hun buurt ruimte te maken voor zichzelf en anderen.

 

De wereld die wij willen zien, vertelt een positief verhaal waarin iedereen zichzelf kan zijn in hun lichaam, seksualiteit en genderbeleving. Een wereld waarin onder meer respect, groeien en leren van elkaar een plaats heeft. Een wereld waarin we zorgeloos kunnen verbinden met elkaar en kunnen steunen op elkaar. Iedereen een gelijkwaardige plaats, het zou maar zo simpel mogen zijn.

Thorben Sameyn, Activiteitencoach Wel Jong
https://www.weljong.be. 

Dialoog als Levenskunst

“Vrede gebeurt waar elke mens, zwart of wit, klein of groot, kwetsbaar of sterk … tot haar of zijn recht komt.” (Uit: Zo word je een echte vredeskunstenaar, wakkervoorvrede.be) 

  • Sta jij open voor de ander en zoek jij gelijkwaardigheid in je gesprekken? We kijken even naar het volgende gesprek tussen een verzorgende en de dochter van een bewoonster in een woonzorgcentrum:

https://youtu.be/WYpUbROVUoA 

  • Is er oog, oor en gevoel voor de dochter in Versie A?

We zien hoe de verzorgende de pen in de aanslag en de map omhoog houdt.
Terwijl de dochter aan het woord is, schudt ze herhaaldelijk afwijzend het hoofd. Ze blijft met een Groot Gelijk herhalen dat diens moeder zich heeft losgetrokken van haar verzorgers. Het effect is opzwepend; de verantwoordelijkheid voor haar val legt de verzorgende bij de zorgvrager, de moeder van haar gesprekspartner.

  • Wat is het effect op de dochter? 

De dochter wil na enige tijd niet meer voort praten en gaat hogerop.

  •  Wat verliep er beter in Versie B? 

De verzorgende verkondigt niet zomaar haar Grote Gelijk maar vraagt eerst de mening van de dochter. Op diens persoonlijke ervaring pikt de zorgkundige in.

  • Wat is het effect op de dochter? 

Ze schrok weliswaar toen ze hoorde dat haar moeder was gevallen. Maar daarna dacht ze mee met de volgende nodige stappen en kwam ze mee aanzetten met oplossingen.

Hieruit leren we simpelweg het belang van openheid en gelijkwaardigheid in onze gesprekken. Door actief te luisteren creëer je een omgeving waarin je gesprekspartner zich niet minder noch in een hoekje gedrongen voelt. Gelijkwaardigheid geeft ruimte aan de ander om, zelfs wanneer het evenwicht even weg is, in hun eigen kracht te staan.

Een ander voorbeeld van gelijkwaardigheid zoeken vind je in dit filmpje: Goed in Gesprek - Zoek jij gelijkwaardigheid?

 

Image
Divers Team Meeting Werkend Pratend
Stuwkracht

Als je naar iemand kijkt met ogen van liefde, zie je iets anders dan degene die naar dezelfde persoon kijkt met haat of met onverschilligheid, zonder liefde. (Desmond Tutu)

 

“Laat niemand een ander bedriegen of verachten, misprijzen of beledigen.”

Wat denk je van deze oproep aan ieder van ons? Is dit haalbaar? 

Wat weerhoudt je om jouw waardering te tonen aan een ander? Wat win/verlies je hierbij? Hoe voel je je vanbinnen als je iemand hebt beledigd? Vanuit welke privileges raak je weg met het misprijzen van anderen? Vind je jezelf belangrijk genoeg om op je emoties te letten?

Wat motiveert jou om een ander waardering te tonen? Hoe voel je je als je iemand getoond hebt dat je hem/haar/hen apprecieert? 

Hoe heb je vandaag jouw waardering getoond? Hoe reageerde de ander? 

 

Image
Handen ineen, plant grond en diversiteit boven duurzaamheid en gemeenschapswerk. Mensen, groen blad en milieu project

 

Gebed

Bron van alles wat goed is,

maak van onze harten verblijfplaatsen van vrede.

Zaai in onze zielen ware liefde voor U en voor elkaar.

Help ons om vriendschap en eerbied te doen groeien,

zodat we elkaar zonder leugen liefhebben

en openstaan om het leven in schoonheid ontvangen.

 

 

 

 

Foto's: Adobe Stock #117810829 (Banner), Adobe Stock #513682816 (Voorstelling), Adobe Stock #450703990 (De Wereld Die We Willen), Adobe Stock #102977185 en Adobe Stock #602210890  (Stuwkracht), Adobe Stock #388801112 (Kijk Mee(r)), Adobe Stock #491713750 (Lees Mee(r))