Theater en Taal: toegang tot de Belgische samenleving
In het voorjaar schoot 'Theater en Taal: toegang tot de Belgische samenleving.' uit de startblokken.
In wekelijkse workshop organiseren we een informele oefenkans Nederlands. Via spelen, beeldentheater, improvisaties krijgen de deelnemers de Nederlandse taal verder onder de knie. Hiervoor is niet altijd ruimte in de maatschappij. Tegelijkertijd merken de leden van het Platform Russisch sprekenden dat er erg vaak teruggeplooid wordt naar de eigen gemeenschap en er op die manier voor een groot deel van de gemeenschap niet vaak contact is met Nederlandssprekenden.
In het werken met participatief theater komen verhalen en ervaringen naar boven rond de brede noemer ‘taal’. In de zomer gaan we met deze verhalen aan de slag om een participatieve theatervoorstelling te creëren.
Zo werkten we in een van de workshops met krantentheater (zie foto). We gingen in op krantenkoppen als Spelen met woorden is ook een machtsspel, Vrouwenraad ten strijde tegen seksistisch WK-lied en Vrije meningsuiting gaat boven strijd tegen haatpredikers.
Ook worden verhalen gedeeld rond familiesituaties en taal: wat als je kind beter Nederlands spreekt dan zijn of haar moedertaal, jouw moedertaal? Is het belangrijk je kind voeling te laten houden met jouw thuisland/cultuur?
Een boeiend project dat meer en meer gestalte krijgt. Zo zaten we vorige week samen met het Internationaal Comité om ook andere gemeenschappen te betrekken bij het project.
Dus... wordt vervolgd!
I.s.m. Platform Russisch sprekenden en met steun van de Koning Boudewijnstichting.