Image
Patric en Marleen bij Stefaan De Rynck

Vredesactivisten met stapels petitiekaarten voor Ursula von der Leyen

Internationale veiligheid
Verslag

Bouwen aan vrede is volhouden en dat vooral samen doen. 

Vrijwilligers van de lokale afdeling van Pax Christi Vlaanderen en Beweging.net uit Sint-Niklaas zetten de afgelopen maanden opnieuw een petitie op om de vredesstem te laten horen in de politieke wandelgangen. 

In 2022 bezorgden onze vrijwilligers uit Sint-Niklaas postkaartjes bij de Russische ambassade geadresseerd aan president Poetin. Een jaar daarvoor gingen we naar de Wetstraat met stapels post voor premier De Croo. Afgelopen maanden tekenden 850 mensen een oproep tot vrede, gericht aan de voorzitter van de Europese Commissie. Met zoveel ruggesteun is een gesprek de volgende stap. 

Patric Gorrebeeck, die met veel helpende handen al 10 jaar vredesinitiatieven opzet in Sint-Niklaas, volhardde tot hij een afspraak te pakken had. Hij kreeg op 30 januari samen met trouwe vrijwilliger Marleen Cathoir een afspraak met dhr. Stefaan De Rynck, vertegenwoordiger van de Europese Commissie in België. Die ochtend bezorgden Marleen en Patric via hem de petitiepost aan Voorzitter Ursula von der Leyen. 

Ter plaatse hield Patric een pleidooi voor een actieve inzet van Europa voor meer vrede. Er werd ook geïnteresseerd geluisterd naar hoe zoveel mogelijk mensen in Sint-Niklaas betrokken worden in de vredesproblematiek. Marleen en Patric verlieten het Karel de Grote-gebouw met de belofte dat een update van superstructuren zoals de Veiligheidsraad en Verenigde Naties aangekaart wordt. (meer info: lees het Manifest voor Vrede). Ook de noodzaak voor meer aandacht voor het vredesperspectief in de Europese politiek werd erkend.

Op 16 maart wordt 10 jaar vredesinitiatieven in Sint-Niklaas gevierd met het planten van een vredesboom. Hou de agenda in het oog en voel je welkom om te komen helpen bij een actie of wees erbij als toeschouwer! In Sint-Niklaas zijn er heel wat acties. Zoals tijdens de Vredesfeesten in september, op de donderdagse marktdag voor Kerst, voor de herdenking van de Eed aan de Elbe of van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

Samen gaan we voluit voor vrede en verbinding.