Image
bezetting met vele tenten in UAntwerpen

Verklaring: Steun voor de studentenbezettingen.

Palestina - Israël
Standpunt

Pax Christi Vlaanderen steunt de vreedzame bezetting van universiteits- en hogeschoolgebouwen in verschillende steden. Wij doen dat niet enkel door de studenten moreel en via sociale media te steunen. De bezetting van de UAntwerpen is bij ons om de hoek, we steunen hen dan ook met thermossen koffie, jerrycans voor water en het drukken van affiches en flyers.

De eis van de studenten om alle banden tussen universiteiten hier en universiteiten in Israël te verbreken is rechtvaardig omdat er geen enkele Israëlische universiteit het brute, disproportionele geweld dat het Israëlisch leger in Gaza gebruikt, veroordeelt. Gaza is bijna volledig met de grond gelijkgemaakt, honderdduizenden Palestijnse levens zijn verwoest.

Eén van de pijlers van de actieve geweldloosheid is het samenwerken stopzetten met instanties of mensen die onrecht plegen. De eis van de studenten past in deze visie. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om in te zetten op vredesopbouw: dialoog, samenwerking en participatie. Contacten onderhouden met groepen in Israël en Palestina die streven naar vrede, is daarom nodig, om zo de basis te leggen voor een alternatief voor oorlog en geweld.