Verkiezingen in Palestina zijn kans op verandering | Pax Christi Vlaanderen
|
7 mei 2021

De komende verkiezingen bieden kansen voor de realisatie van de rechten van het Palestijnse volk en voor de hervatting van een vastgelopen vredesproces

Verkiezingen in Palestina zijn kans op verandering

Op 15 januari 2021 kondigde de Palestijnse president Abbas de organisatie van Palestijnse parlements- en presidentiële verkiezingen aan. Aangezien deze verkiezingen onder bezetting plaatsvinden, volstaan ze niet om te kunnen spreken over een “democratie”. Niettemin bieden de komende verkiezingen kansen voor de realisatie van de rechten van het Palestijnse volk en voor de hervatting van een vastgelopen vredesproces.

Om deze kansen te grijpen, schuift het Midden-Oostenplatform van 11.11.11, waar Pax Christi Vlaanderen lid van is, en CNCD-11.11.11, samen met zijn Palestijnse partners, de volgende aandachtspunten naar voren: erkenning van de uitslag; deelname aan de verkiezingen van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem en van Palestijnse gevangenen; eerbiediging van de democratische beginselen; de vertegenwoordiging van jongeren en vrouwen; en de impact van de Covid-19-pandemie op het verkiezingsproces.

De Palestijnse verkiezingen kunnen, als zij gehouden worden, een game changer zijn. Het is dan ook belangrijk dat België en de Europese Unie er de nodige aandacht aan besteden, en actie ondernemen om te anticiperen op de mogelijke gevolgen van deze verkiezingen.

Lees de aanbevelingen in de opgestelde paper, die je op deze pagina kan downloaden.

Foto: Anne Vansteelandt, Pax Christi Vlaanderen