Twee op drie Belgen wil een verbod op killer robots
Uit een nieuwe internationale opiniepeiling uitgevoerd in december 2020 blijkt dat de steun voor een internationaal verbod op killer robots hoog blijft: 62% van de respondenten is tegen het gebruik ervan. In België liggen de cijfers zelfs nog hoger, daar gaat het om 66%. De bevraging werd op vraag van de Campaign to Stop Killer Robots door Ipsos uitgevoerd in 28 landen.
Sterke oppositie tegen killer robots in België
In België is er sterke tegenkanting tegen het inzetten van killer robots voor oorlogsvoering. Zo zegt een 2/3de meerderheid (66%) van de ondervraagde Belgen niet te willen dat killer robots ooit worden gebruikt. De resultaten bevestigen de sterke steun van de Belgische bevolking voor een verbod op killer robots. Een steun die bovendien constant is, want deze mening blijkt ook uit bevragingen van 2017 en 2018 toen 63% van de ondervraagde Belgen hun tegenkanting uitten. Het is dus een klare en duidelijke boodschap aan onze regering om in actie te komen.
Killer robots zijn in staat om zelfstandig een doelwit te selecteren en over te gaan tot de aanval, zonder dat de tussenkomst van een mens nodig is. Dit betekent dat het mogelijk is voor machines om beslissingen te maken over leven en dood. Is dit moreel, juridisch en ethisch wel verantwoord? Het parlement keurde daarom in juli 2018 al een resolutie goed waarin het de regering oproept om killer robots te verbieden. De Belgische regering gaf hier gevolg aan en spreekt in zijn regeerakkoord de ambitie uit om tot een internationaal verbod op volledig autonome wapens te komen. Al blijft het vandaag wachten op concrete stappen op het internationaal toneel.
België leider binnen de Verenigde Naties?
Binnen de Convention on Conventional Weapons (CCW) van de VN vinden sinds 2014 gesprekken plaats over het reguleren van autonome wapensystemen en het behoud van menselijke controle over beslissingen van leven en dood. 172 NGO’s van over heel de wereld bundelen hun krachten in de Campaign to Stop Killer Robots en roepen op tot een internationaal verdrag dat killer robots verbiedt en betekenisvolle menselijke controle over het gebruik van wapens in de toekomst moet garanderen.
België nam van bij de start van de CCW gesprekken een actieve rol op en zit vandaag, in 2021 ook de raad van overheidsexperten (GGE) voor die zich over het vraagstuk buigt. Niettemin blijven na 6 jaar gesprekken concrete resultaten uit.
GRIP en Pax Christi Vlaanderen, actieve leden van de Campaign to Stop Killer Robots, roepen de regering dan ook op om de daad bij het woord te voegen. Ons land moet zijn rol als voorzitter van de GGE benutten om voortrekker te zijn in het opstarten van onderhandelingen voor een verbodsverdrag op killer robots. De Belgische bevolking en het parlement zijn hier vragende partij voor.
“Meer en meer mensen wereldwijd, maar ook in België, zijn het erover eens dat killer robots geen rol te spelen hebben in oorlogsvoering. We hopen dan ook dat de regering de mening van 66% Belgen hoort en dit jaar concrete stappen zet richting de onderhandeling van een verbodsverdrag”, zegt Merel Selleslach van Pax Christi Vlaanderen.
"Le développement d’armes de plus en plus autonomes ouvre la porte à des situations où l’être humain perd peu à peu le contrôle sur l’usage de la force. C’est pourquoi une interdiction des robots tueurs est urgente et indispensable", zegt Stan Brabant van GRIP.
Perscontacten:
- Nederlands: Merel Selleslach – merel.selleslach@paxchristi.be (0494/64.64.70)
- Frans: Stan Brabant – s.brabant@grip.org (0483/36.31.29)