Image
campagne tegen killer robots - robot met campagneverantwoordelijke

Stem op de Campaign to Stop Killer Robots voor de Vredesprijs Ieper!

Killer robots
Actie

De internationale Campaign to Stop Killer Robots, waar Pax Christi Vlaanderen actief lid van is, werd genomineerd voor de Vredesprijs Ieper 2020. Ook jij kan je stem nog uitbrengen tot eind mei. Je hebt dus nog enkele weken de tijd om te stemmen en de internationale beweging tegen killer robots te steunen!

Stem op de Campaign to Stop Killer Robots 

Nominatie van de Campaign to Stop Killer Robots

Sinds 2013 al zet de internationale coalitie van ngo’s onder de naam “Campaign to Stop Killer Robots” zich in voor een verbod op de ontwikkeling, de productie en het gebruik van volledig autonome wapensystemen. Dit zijn wapens die zelf hun doelwit selecteren en overgaan op de aanval zonder betekenisvolle menselijke tussenkomst. En dat is nu net waar het schoentje knelt. De wapens overschrijden namelijk een morele grens en doen veel ethische en juridische vraagstukken rijzen.

Sinds 2014 vinden er gesprekken plaats in de VN tussen landen die killer robots willen verbieden voor het te laat is. Ook de Campaign to Stop Killer Robots was van in het begin aanwezig om de onderhandelingen op te volgen. Omdat de onderhandelingen vaak moeilijk verlopen door de houding van een paar militaire grootmachten, blijft de campagne de druk opvoeren en ijveren voor een bindende verdragstekst die zulke wapens verbiedt. Omwille van deze inzet voor het internationaal humanitair recht en de mensenrechten werd de campagne genomineerd voor de Vredesprijs Ieper. Dit zou een grote erkenning zijn voor alle mensen die zich wereldwijd hard inzetten tegen killer robots. Bovendien is het een straffe boodschap naar de Belgische regering toe om eindelijk de onderhandelingen mee in de richting van een verbod te sturen, zoals gevraagd door het parlement in 2018. 

Wat is de Vredesprijs Ieper?

Sinds 2001 organiseert vredestad Ieper driejaarlijks de uitreiking van de Vredesprijs Ieper. Het doel van de Vredesprijs is om enerzijds om jongeren te voorzien in vredeseducatie en anderzijds om vredesinitiatieven wereldwijd te ondersteunen.

Via het educatief project dat verbonden is aan de uitreiking van de Vredesprijs, maken leerlingen van het middelbaar onderwijs in de stad Ieper kennis met verschillende manieren waarop mensen zich wereldwijd inzetten voor vrede. Dankzij de nominatie maakten veel jongeren kennis met de problematiek van killer robots. Ze leerden bij over de gevaren van militaire toepassingen van artificiële intelligentie en kregen een antwoord op de vraag waarom de controle op dodelijk geweld nooit uit handen gegeven mag worden.

Naast het educatieve project, ondersteunt de stad Ieper de winnaar van de Vredesprijs ook financieel. Op die manier worden vredesinitiatieven wereldwijd een duwtje in de rug gegeven. De laureaat van de Vredesprijs voor 2020 zal bekend gemaakt worden op 8 juni tijdens de gemeenteraad van de stad Ieper.

Hou een oogje in het zeil op de website van de Vredesprijs.

Voormalige laureaten Vredesprijs 

-          War Child Nederland (2002): een organisatie die hulp verleent aan kinderen in door oorlog getroffen gebieden.

-          Helen Prejean (2005): een Amerikaanse zuster die wereldwijd ijvert voor de afschaffing van de doodstraf.

-          Sima Samar (2008): als hoofd van de Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC) zet Sima zich in voor mensenrechten in Afghanistan en in het bijzonder voor de rechten van de vrouw.

-          Dr. Denis Mukwege (2011): Dr. Mukwege zet zich in het oosten van Congo in voor vrouwen die het slachtoffer werden van verkrachting en massaverkrachting.

-          Malala Yousafzai (2014): Malala werd wereldwijd een symbool van emancipatie toen de Taliban een aanslag op haar pleegde omdat ze weigerde te stoppen met naar school gaan. Ze ijvert nog steeds voor het recht op onderwijs, ook voor meisjes in haar thuisland Pakistan.

-          White Helmets Syria (2017): de organisatie zoekt sinds het begin van het Syrisch conflict na bombardementen onder het puin in de hoop zoveel mogelijk mensenlevens te redden.

 

Foto: Ari Beser voor de Campaign to Stop Killer Robots