Image

Slotdag Tot de Kern: Kernwapens, terug van nooit weggeweest!

Kernwapens
Verslag

Op 7 mei 2022 kwamen we in Antwerpen samen op de slotdag van ons scholenproject ‘Tot de Kern’ over de dreiging van kernwapens. Een verslag van een geslaagde dag!

Workshops in scholen

Sinds de oorlog in Oekraïne liggen veel jongeren wakker van de dreigende actualiteit. Dat merkten we ook tijdens de workshops die we gaven rond de dreiging van kernwapens dit schooljaar. We gingen langs bij meer dan 10 scholen om de kennis over kernwapens bij te spijkeren. Want wat is nu de echte impact van die wapens en waarom bestaan ze nog? Hoe zit het met de veiligheid die ze zouden garanderen en wat wordt er aan gedaan? Veroorzaken ze alleen kopzorgen? En wat heeft België hiermee te maken?

Kernwapens bleken niet langer een ver-van-mijn-bed-show meer. Maar wat kan je doen aan al dat armworstelen op het internationaal toneel? Samen achterhalen we hoe de wereldpolitiek werkt en bedenken de jongeren zelf wat ze op hun eigen concrete niveau kunnen veranderen.

Slotdag

Tijdens het schooljaar 2021-2022 kregen we de kans om aan de slag te gaan met meer dan 10 scholen en bijna 1000 leerlingen. Een eerste geslaagd jaar, dat moet natuurlijk gevierd worden! Op zaterdag 7 mei kwamen we samen op de Universiteit van Antwerpen met onze partners en genodigden om de resultaten voor te stellen.

Experten Tom Sauer (UAntwerpen) en Nele Lauwers (Rode Kruis Vlaanderen) gaven een duidelijke schets van het dagdagelijkse gevaar en de impact van kernwapens op ons leven. In een panelgesprek gingen minister van staat Willy Claes, ex-commandant van Kleine Brogel Jos Schoenwinkel, arts bij Dokters voor Vrede Dirk Hogenkamp en onze medewerker Merel Selleslach op zoek naar wat ons land te doen staat om te zorgen voor een wereld zonder kernwapens.

En ook de jongeren lieten zich niet onbetuigd tijdens de slotdag. Het gaat tenslotte om hun toekomst. Het is dan ook belangrijk om naar hen te luisteren en hier open over te praten. Jongeren lieten ons zien dat er alternatieven mogelijk zijn en gingen op een creatieve manier aan de slag met actie. Ondanks het feit dat de dreiging groot is en we in een gespannen tijd leven, bleek ook duidelijk de creativiteit in het vinden van oplossingen met slogans, video’s, social media, stripverhalen, enzovoort. Want “kies je voor de kernbom, dan ben je gewoon dom”! Een hoopvolle afsluiter van de dag.

Doe ook mee met jouw school

Dit schooljaar was nog maar het begin van ons project. Ook volgend schooljaar staan we weer voor de klas! Ben jij benieuwd naar het programma? Wil jouw school ook graag eens mee doen?

‘Tot de Kern’ is een interactieve en maatschappelijk geëngageerde workshop van 3 uur waarin jouw leerlingen skills en tools krijgen tot kritisch denken en actief burgerschap. Het is een project in samenwerking met Pax Christi Vlaanderen, Rotary district 2140, Vrede vzw en VVN.

Deze workshop is een uitdagende aanvulling in het kader van geschiedenis, wetenschap, levensbeschouwing en maatschappijleer. Ook in te zetten tijdens een projectdag op school.

Voor schooljaar 2022-2023 kan deze workshop nog gratis geboekt worden.

Onze school wil Tot de Kern!

Voor meer informatie mail naar [email protected] of [email protected]