Image

Sans Papiers steken de handen uit de mouwen in knelpuntberoepen

Migratie
Verslag

Op 10 juni werkten mensen zonder papieren mee op drie verschillende werkplekken in drie verschillende sectoren met een arbeidskrapte. In een Brusselse school ondersteunden ze de opvang van de kinderen tijdens de middagpauze. Zo konden de leerkrachten die er dit normaal moeten bijnemen als extra taak wegens een tekort aan personeel even op adem komen. Bewoners van een woonzorgcentra konden ook een de meerwaarde van extra handen ervaren. Daar hielpen sans papiers onder meer met het opdienen tijdens het vaderdagsfeest en was er iemand dat alle fietsen nakeek en ze zomerklaar maakte. Zelf een muzikale noot ontbrak niet, iemand speelde mondharmonica voor de bewoners.

Verwelkoming & taakverdeling

Pax Christi zette samen met Filet Divers de actie in Antwerpen op. Vijf sans papiers gingen er aan de slag in de prachtige zomerbar 'Bar Chapel'. We werden hartlelijk ontvangen door Sanne die de zomerbar uitbaat. Eerst was er ruimte om even het reilen en zielen en de identiteit van de bar uitgelegd. De vijf mensen konden zelf kiezen welke taak ze wilden uitvoeren samen met het regulieren personeel die avond. Ze mochten kiezen omdat dit ook gebruikelijk is in deze bar voor het reguliere personeel. Vandaag is bar, morgen eens zaal. Geen probleem. Uiteindelijk gingen 2 mensen opdienen op het terras, verzorgden er 2 de overheerlijke fingerfood en zorgde een laatste ervoor dat de pintjes met een heerlijke kraag werden getapt en tegelijk dat de glazen ter tijd en stond werden afgewassen. We hingen samen met hen hun CV’s aan de ingang om aan te tonen dat de meeste ervaring hadden om meteen aan de slag te gaan.

Interviews

Net voor de opening was het even tijd om interviews te geven. Want we kregen zowel ATV, de Gazet van Antwerpen als DeWereldMorgen op bezoek. De sans papiers waren duidelijk in de interviews: 'Wij leven hier al vele jaren en het enigste wat we willen is hier werken. We willen niet profiteren. Wij willen bijdragen aan deze samenleving. We hebben allemaal vaardigheden om in te zetten en hebben ervaring want velen van werken hier noodgedwongen in het zwart om te overleven."

Met veel schwung aan het werk

Stipt om 16u openden ze samen met Sanne de deur. De tijd vloog voorbij vertelde Tuul die een dagje fingerfoods klaarmaakte. Mohammed dartelde met zijn plateau vol glazen over het terras. Het reguliere personeel keek zich de ogen uit. Noa wou op het einde niet stoppen omdat het zo fijn was. Iedereen was heel blij om op die manier een positieve actie te voeren. Jammer genoeg werkten ze die dag zonder overeenkomst en zonder loon. Toch genoot iedereen van het werken in Bar Chapel.

Waarom kunnen mensen als Tuul, James, Mohammed of Noa niet gewoon werken op plaatsen waar vacatures toch niet ingevuld raken?

Pax Christi, Filet Divers, Bar Chapel en de andere initiatiefnemers zien alleen maar winnaars: de werkgevers, de werknemers die nu extra shiften moeten draaien, de economie, de samenleving en de migrant.

Lees hieronder interview met Tuul en Daniël en bekijk de videoreportage met James en Mohamed.

Interview & video-reportage

We willen nogmaals Sanne en het ganse team van Bar Chapel hartelijk bedanken om niet alleen open te staan voor deze actie maar bovendien ons met ongelooflijk open armen en een grote glimlach te ontvangen. Meteen de kern van de identiteit van deze bijzondere zomerbar in Antwerpen-Noord. 

Hier vind je wat sfeerbeelden van de actie.