Image

Samen verder weken aan vrede: nieuwjaarsboodschap van de voorzitter

Op tweede kerstdag overleed Desmond Tutu, een buitengewoon mens en vredessymbool. Eén zin in de vele reacties op zijn overlijden viel mij op, namelijk deze van Benise King, burgerrechten-activiste en jongste dochter van Martin Luther King: "Wij zijn er beter aan toe omdat hij hier was."

 "Wij zijn er beter aan toe omdat hij hier was." Hoe krachtig is het niet dat iemand dit kan zeggen over jouw leven en samenleven. Uiteraard heeft niet iedereen de positie en rol die Tutu als aartsbisschop had, maar net daar maakte hij het verschil. Zijn positie en rol waren voor hem slechts een middel voor iets hoger, of zoals de dalai lama het verwoordde: "Hij was volledig toegewijd aan het dienen van zijn broeders en zussen. Hij was een echte filantroop voor het grotere gemeenschappelijke belang".

De wijze waarop hij dit deed was eenvoudig, ontwapenend, met volgens Obama "een ondeugend gevoel voor humor". Tutu, een wijze en ondeugende pelgrim, is niet meer onder ons. Mij blijft hij inspireren om door te doen met wat wij als vredesbeweging bezig zijn.

Ik wens dat 2022 een jaar mag zijn waarin ieder van jullie voldoende energie en geestdrift vindt om zich te blijven inzetten voor vrede, veiligheid, verzoening en rechtvaardigheid voor zij die uit de boot vallen of dreigen eruit te vallen.

Ik wens dat 2022 een jaar mag zijn waarin we als vredesbeweging blijven inzetten op onze 4 kerndomeinen veiligheid en ontwapening, vredesspiritualiteit, geweld in eigen samenleving en conflictregio's. Daarbij wens ik ons moed én doorzettingsvermogen om binnen deze kerndomeinen heldere keuzes te maken, zodat we met de beperkte energie van mensen en middelen het verschil kunnen maken.

Verder wens ik in 2022 meer tijd en ruimte voor onze vredesbeweging om (terug) samen te komen, zodat we kunnen uitwisselen en ons laten inspireren door het voorbeeld dat elk van jullie is! Net daarom wens ik jullie als laatste het vertrouwen én het geloof toe om elke dag te zeggen: "Wij zijn er beter aan toe omdat wij hier zijn." Ubuntu!

Wim Vandewiele, voorzitter Pax Christi Vlaanderen

PS: Helemaal 'ubuntu' het nieuwe jaar in swingen? Klik hier!