Image

Proeven van culturen op Gastvrij Antwerpen

Migratie
Verslag

Op 18 juni vond voor de 9de keer Gastvrij Antwerpen' plaats. Het feestelijk event waarbij we nieuwe en oude Antwerpenaren samenbrengen rond de Internationale Dag van de Vluchteling. Een event waarmee Pax Christi en de partners aantonen hoe een gastvrij Antwerpen er kan uitzien.

Het werd terug een heerlijk culturele mix van ontmoetingen, tafelen en activiteiten. 

Voor deze 9de editie strijkten we neer in Stormkop op het Eilandje. Stormkop? Een uitbundige vrijhaven voor jonge en minder jonge avonturiers die ondergedompeld worden in een wereld van kunst, filosofie, wetenschap, duurzaamheid én avontuur. In Stormkop vonden in de namiddag liefst 17 activiteiten plaats van Mongools Shagai over Peruviaanse dans, tot yoga en Afghaans vliegeren. Tijdens een kookworkshop werden zelf vegetarische pinguïns en schildpadden gecreëerd.

Hetzelfde gebouw  is ook de thuishaven van Instroom Academy, de opleiding van sterrenchef Seppe Nobels voor mensen met een vluchtverleden. In het restaurant is het menu een smeltkroes van internationale recepten en lokale ingrediënten.

Voor Gastvrij Antwerpen dekte Instroom Academy onder begeleiding van Nobels een lange tafel voor 100 gasten op Gastvrij Antwerpen. 100 mensen: 50 met een recent migratieverleden & sans papiers en 50 andere inwoners van ons vlakke land.

Jef Vlaeminckx, bestuurslid en vrijwilliger van de werkgroep Israël-Palestina, schoof samen met zijn partner mee aan tafel. Hij geeft zijn indrukken mee …

Tafelen op Gastvrij A’pen en instromen bij Seppe Nobels

Woorden schieten tekort om al die immateriële, vluchtige doch sterk in- en nawerkende impressies van geuren, klanken en smaken van het ontmoetings- en eetfestijn weer te geven. Die zaterdagnamiddag 18 juni, intens beleefd en vreugdevol geïncorporeerd, werd een stukje van mezelf. Ik draag het  mee en geef het, al of niet bewust, door in toekomstige contacten.

De uitnodiging om deel te nemen kwam, met bochten en omwegen, toch recht in de roos en werd dankbaar aangenomen. Echt mooi van het Pax Christi team om vrijwilligers te laten aanschuiven aan de lange feesttafel gevuld met vijftig migranten en vijftig ‘anderen’. Eens tot de ‘anderen’ behoren, was een ietwat rare/vreemde/zeldzame vaststelling. Doch de beleving van dat anders-zijn speelde totaal niet die namiddag en dat is een pluim op de hoed van de organisatoren en de deelnemers. De Groene Michelinsterkok, Seppe Nobels, bracht het zo over in zijn welkomstwoord: hier worden niet enkel gerechten opgediend en geconsumeerd, vak- en  deskundig bereid door mijn superkoks afkomstig uit verschillende delen van de wereld, het is de onderlinge verbondenheid die ons hier samenbrengt en ik hoop dat jullie doorheen alles die liefde voor elkaar proeven. De ‘gelakte aubergine’ van de Vietnamese cursisten die via Payoke binnenstromen; de ‘Kabuli Palaw’, het nationaal gerecht van Afghanistan, gemaakt door Gholam Rasul Paktiawal; de ‘dromen van broccoli’ van Tesfit uit Eritrea; de ‘zuurzoete democratie’ van Sandip, afkomstig uit het centrum van India, het was om het lekkerst en het gezelschap deed de rest: de tijd vloog om. Twee uur samen tafelen, het mocht blijven duren. Aan alle mooie liedjes komt een eind en achteraf waren er nog workshops om het feest te verlengen.

Fysisch en mentaal voldaan vertrok ik, lichamelijk en geestelijk gesterkt, terug het echte leven tegemoet. Ik heb er het raden naar of onze stralende gastheer ter plekke, Olivier, die ons allerhartelijkst ontving en wegwijs maakte en de bekommerde, zorgzame Galina, die al van negen uur ’s ochtends in de weer was om alles mee klaar te zetten, nog een afterparty-diner ten deel is gevallen. Ze verdienden het, mijn dank en waardering krijgen ze zonder twijfel!

Bekijk hieronder het fotoverslag van zwoele en gastvrije dag.