Petitie aan minister Wilmès over vernielingen in Palestina | Pax Christi Vlaanderen
|
26 mei 2021

Israël heeft het recht niet om eigendommen in een ander land te vernietigen.

Petitie aan minister Wilmès over vernielingen in Palestina

Israël vernielt al verscheidene jaren eigendommen van Palestijnen en bedoeïenen, die gebouwd zijn op Palestijns grondgebied. Dit is een praktijk die regelrecht indruist tegen alle rechtsregels. Maar Israël gaat gewoon verder. Af en toe zijn daar ook gebouwen of andere infrastructuur bij, die door Europese landen, waaronder België, worden gefinancierd.

Begin november 2020 vernielt Israël bijvoorbeeld 70 Palestijnse woningen die gebouwd zijn met Europese en Belgische steun. De Belgische regering riep de Israëlische overheid een halt toe en vroeg een compensatie voor de vernielde eigendommen. Israël wees echter de Belgische vraag om compensatie af. De Europese Unie veroordeelde eveneens deze praktijk, maar concrete acties blijven uit.

Toch spreekt het federale regeerakkoord van 30 september 2020 straffe taal in dat verband.

Wij willen onze regering dan ook aanmanen voet bij stuk te houden en maatregelen te eisen tegen deze onmenselijke praktijk. Het gaat immers niet alleen om steen, hout of metaal, maar om levensnoodzakelijke infrastructuren voor duizenden mensen. Tijdens de acties die Pax Christi Vlaanderen opzette om de steeds maar voortdurende Nakba te herdenken en aan de kaak te stellen, stuurden al tientallen mensen een mail naar minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès.

Help ons om de druk op te voeren. Ook jij kan die mail aan minister Wilmès via onderstaande link ondertekenen en doorsturen:  

 

Stuur nu een mail naar minister Sophie Wilmès.

Foto: vernieling van gebouw in Beir Sira, (c) OCHA OPT