Image

Pax Christi-dag in teken van taal

Verslag

Op tweede Pinksterdag kwamen vrijwilligers, leden en sympathisanten van Pax Christi Vlaanderen naar het vredeshuis aan de Italiëlei in Antwerpen. Zij kregen een mooi programma voorgeschoteld, gevolgd door een gesmaakte receptie.

Algemeen directeur Annemarie Gielen heette iedereen van harte welkom en verwees meteen naar het feest van Pinksteren: in de christelijke gemeenschap wordt dan herdacht hoe de Heilige Geest over iedereen kwam, met vurige tongen. Deze begeestering maakte dat alle mensen elkaar konden begrijpen. Dat is ook een opdracht die wij, binnen Pax Christi, hebben aanvaard: ervoor zorgen dat mensen elkaar verstaan, omdat dit de basis is van vrede.

De voorstelling die tijdens de Pax Christi-dag in première ging, sloot daar naadloos op aan: T-Kwadraat gaat immers over taal, over barrières, over migreren en aankomen, over elkaar niet verstaan en elkaar wel verstaan, en over inspanningen om daartoe te komen.

Voor de acteurs aan het werk konden, stelde Annemarie kort de nieuwe Vredesweekcampagne voor: Onder het motto ‘Bouwen aan vrede: Mag het wat m€€r zijn?’ spoort de komende Vredesweek mensen aan om aan de regering-in-wording een hoger vredesbudget te vragen. België is in 2019 en 2020 lid van de VN-Veiligheidsraad dankzij een campagne die het voerde onder de slogan ‘Consensus smeden, bouwen aan vrede’. Een prachtig en krachtig motief, dat niet helemaal is af te lezen aan de middelen die België ter beschikking stelt van vredesopbouw. Aan de hand van gevouwen kraanvogels willen we onze oproep illustreren: elke kraanvogel staat gelijk aan de vraag voor meer vredesbudget, en dus meer vredesopbouwcapaciteit. Collega Thomas stond tijdens de receptie paraat met ‘origami’-instructies en vouwblaadjes.

Voor de muziek zorgde Fiona Brown: een zangeres met verschillende roots, dus ook meertalig. Ze zong eigen nummers en begeleidde zichzelf op gitaar. De reacties waren lovend: wat een prachtige stem, en wat een diepgaande songs! Meer info over Fiona vind je op https://www.fiona-brown.com/#news

Onder begeleiding van Olivier kwamen de acteurs van T-Kwadraat in actie. We maakten kennis met de vertolkers, hun afkomst en achtergrond, en doken vervolgens mee in hun rol in T-Kwadraat. Zo ontmoetten we twee Syrische vrienden die Nederlands willen en moeten leren en die via artikel 60 (werkervaringstraject begeleid door het OCMW) ervaring opdoen in de cafetaria van een bibliotheek, een assistente die een evaluatiegesprek afneemt maar weinig concrete hulp kan bieden en een bezoeker/leraar die wil helpen maar ook weinig soelaas kan brengen…

Vervolgens moest het publiek zelf zijn duit in het zakje doen. Olivier stelde vragen en op basis daarvan ontstond een levendige discussie, én een interventie op het podium door Jef, één van onze vrijwilligers. De complexiteit van migratie en integratie werd duidelijk, antwoorden vinden was moeilijker. Maar dat is ook de bedoeling van dit stuk: vragen oproepen, inzichten geven en samen naar antwoorden of oplossingen zoeken, om dan weer geconfronteerd te worden met nieuwe obstakels. Een beetje zoals het echte leven… Meer info en speeldata van T-Kwadraat op https://www.paxchristi.be/nieuws/t-kwadraat-theater-met-nieuwkomers-over-taal

Na een warm applaus voor de acteurs, de begeleiders van U Move 4 Peace, Fiona Brown en haar man Staf, en alle medewerkers die deze dag hebben mogelijk gemaakt, deden de gasten zich te goed aan een glaasje Westmalle, Wereldwinkelwijn of -sap, de ondertussen bijna traditionele trappistenkaas uit het vuistje en partysandwiches. Met dank aan Westmalle voor de sponsoring! De tongen kwamen immers nog meer los, waardoor het feest van Pinksteren helemaal tot zijn recht kwam. (ag)

Foto's: Andy Vermaut en Jef Vlaminckx

Foto boven: Fiona Brown, Andy Vermaut, Annemarie Gielen en Galina Matushina