Palestijnse ngo's bedreigd door Israël | Pax Christi Vlaanderen
|
27 oktober 2021

een ongeziene escalatie in de jarenlange lastercampagne om kritiek op Israëlische mensenrechtenschendingen te criminaliseren

Palestijnse ngo's bedreigd door Israël

Op vrijdag 22 oktober 2021 kondigde de Israëlische regering aan dat zij zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties, waaronder directe partners van Belgische NGO's, voortaan als "terroristische organisaties" beschouwt. In een gezamenlijke verklaring veroordelen Belgische organisaties met klem dergelijke criminalisering en herbevestigen we onze steun en solidariteit met onze Palestijnse partners. We roepen België en de Europese Unie op om van Israël te eisen dat deze maatregel onmiddellijk wordt ingetrokken.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz vaardigde 22 oktober ll. een militair decreet uit waarbij zes Palestijnse organisaties als "terroristische organisaties" werden geclassificeerd: Addameer, Al Haq, Defense for Children International - Palestine, Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and Development en Union of Palestinian Women Committees. Al deze organisaties zijn erkende Palestijnse mensenrechten- en middenveldorganisaties waarmee wij, de Belgische maatschappelijke organisaties die deze verklaring ondertekenen, regelmatig samenwerken en waarin wij het volste vertrouwen hebben.

Rol van deze organisaties is van fundamenteel belang voor een duurzame oplossing

Op een moment dat de realiteit van het Israëlische apartheidsregime tegen het Palestijnse volk steeds meer wordt erkend en blootgelegd, en dat de Palestijnse Autoriteit steeds autoritairder wordt, is de rol van het Palestijnse maatschappelijk middenveld van essentieel belang. Ze vormen het laatste bastion voor de verdediging van mensenrechten van Palestijnen. Steun aan deze organisaties is dus onontbeerlijk, want enkel via dergelijke organisaties kan er gewerkt worden aan een duurzame oplossing voor dit generatieslange conflict.

Belgische regering moet criminalisering van deze NGO's stoppen

De ondertekenende organisaties steunen de oproep van het Palestijnse maatschappelijk middenveld, zoals vervat in een gezamenlijke verklaring van de Palestinian Human Rights Organisations Council (PHROC) en het Palestinian NGOs Network (PNGO). We veroordelen met klem de maatregel van de Israëlische regering en verzoeken de Belgische regering en de Europese Unie om:

  • Te eisen dat de Israëlische regering de aanduiding van deze zes organisaties als "terroristische organisaties" onmiddellijk intrekt;
  • Te eisen dat de Israëlische regering stopt met het criminaliseren en belasteren van Palestijnse maatschappelijke organisaties;
  • Onmiddellijk alle nodige maatregelen te nemen om de veiligheid van individuele NGO-medewerkers actief te monitoren en te verdedigen.
  • Het essentiële werk van Palestijnse maatschappelijke organisaties politiek en financieel te blijven steunen;

Lees hier de volledige verklaring 

Ondertekenaars:

11.11.11

Actions in the Mediterranean

Association Belgo-Palestinienne

Broederlijk Delen

Algemene Centrale – ABVV

Centrale nationale des Employés

CNCD-11.11.11

De-Colonizer

Defence for Children International - België

Een Andere Joodse Stem

Entraide et Fraternité

Mouvement Ouvrier Chrétien

Oxfam Solidariteit/ Solidarité

Palestina Solidariteit

Pax Christi Vlaanderen

SolSoc

Union des Progressistes Juifs de Belgique

Viva Salud

Vrede vzw