Image
Pax Christi International

Palestijnen leven al 75 jaar in een catastrofe, de Nakba

Palestina - Israël
Standpunt

Vijfenzeventig jaar geleden beleefde het Palestijnse volk haar catastrofe – de Nakba – een verschrikkelijke gebeurtenis die vandaag nog voortduurt. Pax Christi Internationaal erkent en betreurt de 75ste verjaardag van de Nakba: lees hier de verklaring.

Een afvaardiging van leden van Pax Christi International is in februari 2023 naar het Heilig Land gereisd. Paul Lansu en Jef Vlaminckx namen deel namens Pax Christi Vlaanderen. Wat zij zagen en hoorden waren onmiskenbaar gevolgen van de voortdurende Nakba. Zij waren getuige van het lijden van Palestijnen die gedurende bijna zes decennia onder een brutale Israëlische militaire bezetting leven. 

Dat maakt de herdenking van 75 jaar Nakba des te schrijnender: de rauwe realiteit blijft maar doorgaan, dag in dag uit, en Israël wordt niet voldoende aangesproken op zijn verantwoordelijkheid. 

Check ook de agenda voor het weekend van 13-14 mei en maandag 15 mei, want overal in Vlaanderen zijn er Nakba-acties. En mocht je de getuigenissen van de reis naar Palestina en Israël nog niet gelezen hebben, klik dan op het betreffende balkje: het is de moeite waard!