Oproep voor aandacht voor conflict in Gebied van Grote Meren | Pax Christi Vlaanderen
|
20 juni 2022

Vrouwen en kinderen betalen een zware prijs

Oproep voor aandacht voor conflict in Gebied van Grote Meren

Het veiligheidsklimaat in de provincie Noord-Kivu van de DRC is zeer precair en verontrustend na de recente gewapende confrontaties tussen strijders van M23 en strijdkrachten van de DRC (FARDC), gesteund door de blauwhelmen van de Verenigde Naties (MONUSCO). 

Het Pax Christi Netwerk van de Grote Meren in Afrika roept de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Afrikaanse Unie en alle andere internationale organisaties op in actie te komen en steun te verlenen aan vredesopbouwende initiatieven om verder bloedvergieten en oorlogen te voorkomen waarbij de burgerbevolking, vrouwen en kinderen eerst, een zware prijs betalen.

Op 10 juni 2022, tijdens het bezoek van koning Filip en koning Mathilde aan DR Congo vaardigde het Pax Christi Netwerk van de Grote Meren een verklaring uit, die werd ondertekend door 18 lidorganisaties. De oproep kreeg extra weerklank doordat Dr. Mukwege de bezorgdheden herhaalde aan de verzamelde pers, toen koning Filip en koningin Mathilde op bezoek waren in zijn kliniek, in de door de hernieuwde oorlog geteisterde regio.

Lees hier de dringende oproep tot steun aan een echt vredesproces

Voor de originele verklaring in het Frans verwijzen we graag naar de website van Pax Christi International.

Foto: Pax Christi International - leden van het Netwerk Grote Meren in het liaison office van de Afrikaanse Unie