Image
Geef Vrede een Stem

Nationale Betoging voor Vrede in Israël en Palestina: Een Oproep tot Internationale Actie

Internationale veiligheid
Palestina - Israël
Verslag

Op 20 oktober organiseerde Pax Christi, samen met een coalitie van ongeveer zestig middenveldorganisaties, een nationale betoging in Brussel tegen het geweld in Israël en Palestina. 

Met ongeveer 70.000 deelnemers was het een massale oproep voor vrede en gerechtigheid. Mensen van verschillende achtergronden kwamen samen om een einde te eisen aan de aanhoudende schendingen van mensenrechten en het internationaal recht.

Onze Boodschap is Duidelijk: Een Einde aan het Geweld

Tijdens de betoging organiseerde Pax Christi een stiltecirkel met 20 deelnemers, een krachtig symbool van vrede en solidariteit. Onze eisen waren helder en dringend:

  • Een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren
  • Bescherming van alle burgers
  • Vrijlating van alle gevangenen
  • Een einde aan de illegale bezetting en kolonisatie van Palestijns gebied
  • Stopzetting van de apartheidspolitiek
  • Opheffing van het beleg van Gaza
  • Toegang tot internationale hulp voor de Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, die momenteel in een acute humanitaire noodsituatie verkeren.

Israël heeft gedurende decennia ongestraft het internationaal recht geschonden. Het wordt steeds duidelijker dat alleen internationale druk een einde kan maken aan deze onrechtvaardigheid en gerechtigheid kan brengen voor het Palestijnse volk.

Een Succesvolle Betoging met Brede Aandacht

De betoging werd als een groot succes ervaren. Ons spandoek trok veel aandacht, en vele aanwezigen hebben het gefotografeerd, waardoor onze boodschap zich verder verspreidde. De boodschap is eenvoudig, maar krachtig: Aan de straffeloosheid van Israël moet een einde komen.

De Belgische Regering Moet Actie Ondernemen

België heeft een belangrijke rol te spelen in het vergroten van de internationale druk om een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren te bewerkstelligen. We eisen dat de volgende Belgische regering zich actief inzet voor de volgende maatregelen:

  1. Verhoogde internationale druk: België moet blijven aandringen op een akkoord over een duurzaam staakt-het-vuren.
  2. Volledig internationaal militair embargo: België moet het initiatief nemen om een internationaal militair embargo tegen Israël in te stellen. Daarnaast moet in Europees verband artikel 2 van de associatieovereenkomst EU-Israël, dat de eerbiediging van mensenrechten waarborgt, geactiveerd worden, wat kan leiden tot economische en diplomatieke consequenties voor Israël.
  3. Steun aan het Internationaal Strafhof (ICC): België moet zijn volledige steun verlenen aan het ICC en de uitspraken van het hof respecteren.
  4. Naleving van het Internationaal Gerechtshof-advies: België moet het advies van het Internationaal Gerechtshof over de illegale bezetting van Palestijnse gebieden naleven en zorgen dat er maatregelen worden genomen om handel en investeringen die de illegale situatie in stand houden, te voorkomen. Dit betekent ook dat de EU haar steun voor de VN-databank over bedrijven die betrokken zijn bij kolonisatie versterkt, en dat alle handel met Israëlische nederzettingen wordt verboden.
  5. Sancties tegen gewelddadige kolonisten en militaire leiders: België moet een voortrekkersrol opnemen in het instellen van verdere sancties tegen kolonisten en leiders die schuldig zijn aan schendingen van internationaal recht.

De situatie in Palestina vraagt om onmiddellijke actie. Alleen door de gezamenlijke inspanningen van de internationale gemeenschap, met sterke bijdragen van landen zoals België, kunnen we een einde maken aan de aanhoudende misstanden en streven naar een rechtvaardige en vreedzame oplossing voor het Palestijnse volk.

Neem contact op met onze bewegingwerker Annemarie Gelien voor meer informatie over ons werk rond dit thema. Onderteken onze petitie tegen de oorlog in Gaza en Libanon via deze link.

Image

Annemarie Gielen