Image

Ieperse jongeren stoppen killer robots!

Killer robots
Verslag

De week van 11 november was dit jaar extra speciaal voor Pax Christi. De Campaign to Stop Killer Robots kwam naar België om de Vredesprijs van de stad Ieper in ontvangst te nemen. In de aanloop naar donderdag 11 november namen we hen mee op sleeptouw in ons land.

Impressievideo van het bezoek

Jongeren van Ieper tegen killer robots

Het begon allemaal op maandag om 8u30 op middelbare scholen in Ieper. Samen met de Campaign gingen we in gesprek met de jongeren over digitale dehumanisering, de nood voor menselijke controle en een internationaal verbod op killer robots. We spraken met wel meer dan 500 leerlingen!

Uit de workshops bleek duidelijk dat jongeren begaan zijn met de problematiek. Deze ervaring versterkt ons werk nog meer omdat het de toekomst van onze jongeren is die in het gedrang komt als we niet snel voor politieke oplossingen zorgen. Daar zijn ze zelf duidelijk ook van overtuigd aangezien het de jongeren van Ieper waren die de Campaign in 2020 verkozen tot laureaat.

Belgische politici tegen killer robots

Terwijl de Campaign in België was, gingen we ook naar Brussel. Daar hadden we overleg met parlementsleden van Ecolo-Groen, PvdA, PS en Vooruit. Zij zijn de trekkers van initiatieven in het parlement die moeten leiden tot een verbod op killer robots. Daarnaast zaten we ook samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en volgden we aandachtig de hoorzitting die werd georganiseerd in de commissie defensie van het parlement.

Uit onze gesprekken bleek keer op keer dat er een duidelijke wil is om ervoor te zorgen dat killer robots nooit werkelijkheid worden. Ons land heeft dan ook een belangrijke rol te spelen op internationaal niveau.

Wapenstilstand en prijsuitreiking

De week kwam tenslotte ten einde op 11 november. Een zeer symbolische datum op een zeer symbolische plek. Ieper onderging als eerste de gruwel van mosterdgas tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen een nieuwe technologie in oorlogsvoering. De stad werd volledig verwoest en moest opnieuw heropgebouwd worden. Ons land ondervond aan den lijve het effect van nieuwe technologieën in oorlogsvoering. Het feit dat de Campaign net in Ieper een Vredesprijs mocht ontvangen is dan ook symbolisch zeer sterk.

“With our campaign to Stop Killer Robots, we have the opportunity to learn from this history and choose a different path for our future. Killer robots are not inevitable. A treaty on autonomous weapons is possible, but it is up to us – all of us – to determine when it happens.” (Isabelle Jones, Campaign to Stop Killer Robots)

Met de prijsuitreiking op de avond van 11 november kwam onze mooie week samen in België ten einde. Binnenkort zetten we het werk verder in Genève. Want één ding werd meer dan ooit duidelijk: wij zijn vastbesloten om toekomstig leed door killer robots te voorkomen. Samen zorgen we voor een vredevolle, eerlijke wereld waar de mens centraal staat.

 

Afbeeldingen: Sepideh Farvardin voor Campaign to Stop Killer Robots