Image
wit-rusland protesten

Geweld tegen Wit-Russische betogers moet stoppen

Rusland - Oekraïne
Standpunt

Na de verkiezingen van 9 augustus 2020 riep zittend president Loekasjenko de overwinning uit. De bevolking was het daar niet mee eens: zij had massaal gestemd op de kandidaat van de verenigde oppositie, Svetlana Tichanovskaja. Al in de aanloop naar de verkiezingen werden grove schendingen vastgesteld, zoals willekeurige arrestaties, foltering van de aangehouden burgers en machtsmisbruik. Mensen die na de valse overwinningsverklaring van Loekasjenko op straat kwamen om te protesteren, werden en worden hardhandig aangepakt. Wie staakt, verliest zijn of haar job. Ondertussen zijn ook al tientallen mensen verdwenen.

Pax Christi Vlaanderen roept in een brief aan minister Goffin op om in de VN-Veiligheidsraad enkele punten te bepleiten, zoals het onmiddellijk stoppen van het geweld tegen de manifestanten en het organiseren van nieuwe verkiezingen. De volledige brief kan u hier lezen.

Pax Christi International stuurde een boodschap van solidariteit aan de aartsbisschop van Minsk, Tadeusz Kondrusiewicz. De brief spreekt vol lof over het geweldloos verzet dat de Wit-Russen vandaag tentoonspreiden, en hoopt op een vreedzame transitie. Mgr. Kondrusiewicz mag Wit-Rusland niet meer in, nadat hij familie had bezocht in Polen. De brief van co-voorzitter, Marc Stenger, bisschop van Troyes (Frankrijk), kan u hier lezen.

Foto Adobe Stock