Image
koor Alfabet in Kortrijk K winkelcentrum

#geefvredestem met vele koren in beeld en in de pers

Internationale veiligheid
Palestina - Israël
Rusland - Oekraïne
Verslag

In vele Vlaamse gemeentes kreeg vrede wat meer stem dankzij muzikale vredesbouwers. We zijn met velen die hopen op een andere aanpak van conflicten. Zowel in Oekraïne, maar ook Israël en Palestina en natuurlijk weten we dat ditzelfde ook geldt voor andere conflicten zoals Oost-Congo, Myanmar, Sudan, ... We zwijgen niet meer, we doen iets. Samen. 

Met korte verrassingsoptredens vestigen zangers (en ook dansers) dit najaar de aandacht op het feit dat veel mensen een rechtvaardige vrede wensen. Er is steun en hartverwarmende reacties als er op pleinen, in kerken en winkelcentra stem wordt gegeven aan vrede. De deelnemende lokale zang- en muziekgroepen engageren zich dan ook tot in de puntjes van hun zangnoten.  

Sinds 21 september (Internationale Vredesdag) werden al 35 korte verrassingsconcerten gegeven. Sommige koren zorgen voor wel 3 flashmobs op 1 dag. Op 11 november 2023 (Wapenstilstand WOI) zou de actie afgesloten worden, maar het enthousiasme werkt zo aanstekelijk dat er tot in januari nog samen gezongen wordt voor vrede.

We hebben al bijzondere verrassingsoptredens meegemaakt. In Diksmuide zong koor Ijzergalm begeleid met accordeon en in Haacht werd het een bijzondere sing-in van het vredeslied samen met Fanfare Toeterdonk. De solidariteitskoren Wosh, Solied en gelegenheidskoor Cantiamo planden een speciaal moment tijdens hun al geboekte concerten in Boortmeerbeek, Brugge en Schoten. Kerkkoor Allegro zong in Mechelen op de Grote Markt, Ijzerenleen en in de kathedraal. Ook Karibu deed 3 verschillende verrassingsconcertjes in de Gentse binnenstad. De Leuvense Vredesbeweging haalde de positieve energie van jonge dansers op Afrikaanse muziek boven. Het Manneke Maan kwartet gaf net als Hei Pasoep stem aan vrede in de straten van Antwerpen. Het Basilica- en Rabboeni-koor uit Edegem namen een koopzondag als decor voor hun zangflashmob. Koor Alfabet uit Kortrijk en het Regenboogkoor uit Kapellen verrassen het winkelende publiek in een shoppingcenter. Solidariteitskoor Vamos Pra Lutar maakt er in Roeselare een spontane vredesoptocht van. Koor Kantikune zingt hun innemende versie van "Every Gun" in de Hasseltse binnenstad. In Oostende vroeg de flashmob van het Matondo koor op 11 november om wapenstilstand. Het kinderkoor Canta Nova gaf drie verrassingsoptredens op de zaterdagse marktdag in Turnhout.

Bekijk zeker het hartverwarmend beeldverslag met foto's uit de vele Vlaamse gemeenten.  Hieronder vind je een aantal van de artikelen die in de pers verschenen. Filmopnames en een filmverslag van de actie zijn te bekijken op ons youtube-kanaal.

Lees het oor- en ooggetuigenverslag van

koor IJzergalm in Diksmuide op 9 oktober 2023

koor Allegro in Mechelen op 21 oktober 2023

koor Alfabet in Kortrijk op 28 oktober 2023 

solidariteitskoor Vamos Pra Lutar op 31 oktober 2023

het Regenboogkoor in Kapellen op 4 november 2023

solidariteitskoor Kantikune in Hasselt op 5 november 2023