Image
laureaten op een rij met bloemen

Feestverslag: Ambassadeurs voor de Vrede 2022

Verslag

In het Gemeenschapscentrum Maritiem kwam een zestigtal mensen samen om zich te hullen in de warmte van de getuigenissen van een paar straffe mensen. Het klinkt heel cliché, maar het woord ‘warm’ viel toch meer dan eens op deze avond. Na een verwelkomend woordje van directeur Stefan Nieuwinckel, nam Hind Eljadid het publiek op sleeptouw langs inspirerende en aangrijpende ervaringen van de kersverse ambassadeurs en daarnaast ook langs de prachtige muziek van zangeres Ann Kozachenko.

Elien Spillebeen beet de spits af. Zij is journaliste voor MO* maar vertelde hoe zij als studente al geraakt werd door het leed van mensen in conflictgebieden. Ook de Leuvense Vredesbeweging hielp haar bij die bewustwording. Zij trok naar Congo om zelf uit eigen mond te horen hoe vrouwen daar overleven. De ontdekking hoeveel veerkracht deze vrouwen hebben, raakte Elien. Zij zetten hun kracht en waardigheid in om situaties van onrecht aan te pakken: Elien maakte de film Backup Butembo (2014) om de aangrijpende verhalen te delen. Daarna richtte zij een vzw Mama Kivu op om deze sterke vrouwen en hun gemeenschap te ondersteunen. Concreet werd bijvoorbeeld een school gebouwd. Wanneer Hind haar vroeg waar ze het meest trots op is, haalde Elien de start van een lokaal voetbalploegje voor meisjes aan. Het feit dat uit dit kleine begin ondertussen een heuse competitie met 15 ploegen is gerold, toont dat het uitmaakt om iets te doen. Hoe klein je ook begint. Elien benadrukt daarenboven het belang van samenwerken aan vrede. Aan rechtvaardigheid werken doe je niet alleen. Samen plannen maken, samen overleggen en samen de handen uit de mouwen steken. De titel wil ze dus niet enkel op haar eigen naam, maar deelt ze graag met de weerbare vrouwen in conflictgebieden zoals Butembo. 

Zangeres Ann Kozachenko kwam dit voorjaar naar België, op de vlucht voor de oorlog in haar thuisland Oekraïne. Ann kwam in Brussel terecht en ging meteen op zoek naar manieren om haar zangopleiding en - carrière verder te kunnen zetten. Met succes! Ze is nu ingeschreven aan het Conservatorium van Brussel en staat nu al voor de tweede keer op een Pax Christi event. Tijdens de Bewegingsdag had ze ook al haar bassist en pianist bij. Daar vielen haar stem en muziek zo in de smaak dat we haar nog eens opnieuw vroegen. Haar repertoire is sindsdien aangevuld met sterke muziek. Ze opende de avond met een traditioneel Oekraïens lied, maar zong ook eigen composities.  

Onze tweede Ambassadeur voor de Vrede 2022 is Ria Verjauw die samen met de Leuvense Vredesbeweging lokaal in Vlaanderen mensen bijeenbrengt die vrede nauw aan het hart ligt. Helaas ontbrak Ria op haar eigen feest door onverwacht het ziekbed te moeten houden. Anderen van de Leuvense Vredesbeweging stonden evenwel paraat om de honneurs waar te nemen. Niet toevallig, want Ria liet een persoonlijk dankwoord voorlezen waarbij ze aanstipt dat net het samenwerken met gelijkgezinden haar de energie en motivatie geeft om door te gaan. De Leuvense Vredesbeweging was talrijk aanwezig. Hind Eljadid kon dus doorvragen naar wat hen samen brengt. De organisaties die zich onder de beweging verzamelen, steunen elkaar in hun activiteiten en bij evenementen. Het standbeeld voor de Onbekende Oorlogsvrouw, jaarlijkse herdenkingen van Hiroshima en Nagasaki, vredeskansels en wekelijks stil en geweldloos protest, het zijn maar enkele voorbeelden van volgehouden initiatieven in Leuven. Al jarenlang vormt het zodoende een lichtende baken in het Vlaamse vredeslandschap. Ria kon zelf het gebeuren via een video-call volgen en via die weg het verdiende lange applaus rechtsreeks in ontvangst nemen.  

Daarna kreeg de Jongerenambassadeur voor de Vrede 2022 onze felicitaties. Door de examenperiode waren zij er niet zo massaal als op de klimaatmars of een spijbelvrijdag. Boon en Sandrine namen voor Youth for Climate de titel in ontvangst. Vrede en klimaat zijn zo onlosmakelijk met elkaar verbonden dat de keuze voor 2022 van de leden van Pax Christi zonder veel discussie op deze jongerenbeweging viel. De klimaatverandering zorgt nu al voor meer conflicten, onrecht en spanningen, voor minder veiligheid en voor meer mensen die hun thuis moeten verlaten. Tegelijkertijd zorgt oorlog en de enorme wapenproductie voor een grote uitstoot van CO2. De strijd om het klimaat is dezelfde als die voor vrede. Als je voor het klimaat ijvert dan ben je tegen oorlog en wapens. De titel Jongerambassadeur wordt terecht en met trots aan Yuoth for Climate uitgereikt die met geweldloos protest en af en toe een dosis burgerlijke ongehoorzaamheid zoveel leeftijdsgenoten op de been brengen om politieke verandering te eisen.

Ann Kozachenko sloot haar repertoire af met haar versie van de jazz standard "What a wonderful world". Dat is ook de wereld waar we ons samen met onze ambassadeurs voor willen blijven inzetten. Na het podiumprogramma klinken we op de vrede. Dat is meteen het ideale moment om bekende medestanders en nieuwe gezichten te ontmoeten, wat bij te praten en nieuwe plannen te smeden om te tonen dat wij kiezen voor vrede, ondanks de oorlogen die overal woeden.