Duck and Cover tegen de kernbom | Pax Christi Vlaanderen

Duck and Cover tegen de kernbom

Ook in cononatijden zit de wereld opgescheept met zo'n 15.000 kernwapens, en alle risico's van dien. Doe daarom, vanuit 'uw kot', mee aan de #DuckandCoverChallenge. Of: hoe bereiden we ons voor op 'de bom'.

De COVID-19-'opsluiting' is niets vergeleken met een nucleaire lockdown. Waar zou je veilig zijn in geval van een kernaanval? Hoe zou je jezelf beschermen? De dreiging van een kernoorlog is nu groter dan tijdens de Koude Oorlog! Doe mee met de #DuckandCoverChallenge en bereid je voor op de komst van de bom.

“Duck and Cover” en snel! Waar je ook bent! Zoek dekking onder een tafel, tegen een muur, in een greppel of een andere schuilplaats in de buurt. Vergeet je hoofd niet in te trekken en alle ontblote huid te bedekken. Enkel zo is er een kans dat je de explosie overleeft...

... Of dat is toch wat werd beweerd door de Amerikaanse overheid in de jaren vijftig, tijdens de Koude Oorlog. Om mensen hiervan te overtuigen werd de nu nogal komisch ogende 'Duck and cover'-campagne gelanceerd. Dit betekent letterlijk “buk en verschuil je”. Zo werd beweerd dat een houten tafel, schoolbank, deken of krant je zouden kunnen beschermen tegen een nucleaire ontploffing. Niets is natuurlijk minder waar.

Bekijk de video om het met eigen ogen te zien. Hieronder krijg je alvast een stappenplan mee om de challenge in de praktijk te brengen:

Duck & cover video

  1. Bekijk de originele video hierboven.
  2. Leg je beste Duck & Cover vast op video. Je kan ook de sirene gebruiken die werd gebruikt ter waarschuwing van een atoomaanval.
  3. Post je video op Facebook met de hashtag #duckandcoverchallenge en tag zeker ook de Belgische campagne @nonukes.be zodat we jullie leuke video’s kunnen volgen

We gingen bij Pax Christi alvast de uitdaging aan

Deze campagne is een initiatief van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens, een samenwerkingsverband tussen Vlaamse en Franstalige vredesorganisaties. Kernleden zijn Pax Christi Vlaanderen, Vrede vzw, Links-Ecologisch Forum (LEF), Agir pour la Paix en CNAPD.

Lees ook: Ook na de coronacrisis dreigt een tekort aan bedden op intensieve zorg bij klimaat- of atoomoorlog, een opiniebijdrage van prof Tom Sauer, professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen, op vrtNWS (31 mrt 2020). Tom Sauer is Ambassadeur voor de Vrede en bestuurslid bij Pax Christi Vlaanderen.


Foto: Lamerie/Creative Commons