Image
Allerheiligen

Allerheiligen: Herdenken, Verbondenheid en de Kracht van Nalaten aan Goede Doelen

Spiritualiteit
Artikel

1 november, Allerheiligen. Mensen trekken op deze dag naar het kerkhof om overleden familie en vrienden te herdenken. We brengen een plantje mee en laten dit achter op het graf of aan de urne, als blijvend teken van onze verbondenheid. We hebben verdriet om het heengaan van onze geliefden en maken daar op deze dag extra tijd voor. 

Deze dag confronteert ons ook met onze eigen eindigheid. We beseffen dat we niet onsterfelijk zijn en dat er een dag zal komen, waarop wij er niet meer zijn. Sommige mensen denken dan vast aan wat ze zullen achterlaten. Jij misschien ook? En dan rijst de vraag: moet ik hier iets mee? Wettelijk is er van alles geregeld, maar is dat wat ik wil? Als je vandaag tijd, energie en giften steekt in een aantal organisaties die jou nauw aan het hart liggen, dan wil je dat misschien ook laten doorgaan? Wat gebeurt er met mijn idealen als ik er niet meer ben?

Waarom zou je geven aan een goed doel? 

Je vindt het wellicht een aangenaam vooruitzicht om nog iets te betekenen in de ruimere samenleving als je er niet meer bent. Je overweegt misschien om iets na te laten aan 1 of meer goede doelen, die je al vele jaren steunt of waarvoor je al lange tijd veel sympathie hebt. Wie ouder wordt, beseft dat hij of zij niet langer moet wachten om daarvoor de nodige stappen te zetten. 

Een testament voor een goed doel geeft je de kans om je waarden te laten voortleven. Om impact te hebben op de wereld, op het leven van mensen, op de toekomst van kinderen. 

Je kan kiezen voor een goed doel waarbij je je om een of andere reden nauw betrokken voelt. Omdat je het zinvol vindt om een steentje bij te dragen tot een betere wereld. Omdat je iets wil teruggeven aan de maatschappij voor de kansen die je zelf gekregen hebt. Of om een andere, persoonlijke reden: je kent iemand die aan een bepaalde ziekte lijdt, je bent ooit in de derde wereld geweest, je hebt ooit vastgezeten in een gewapend conflict enzovoort. 

Geven aan een goed doel via je testament is één manier om het goede doel te steunen. Je kunt ook schenken aan een goed doel terwijl je nog leeft. Je kan een kleine gift doen, die vanaf een bedrag van veertig euro fiscaal aftrekbaar is als het goede doel een erkenning heeft om fiscale attesten af te leveren. Je kunt ook een relatief groot bedrag schenken aan het goede doel, waarmee je op het terrein van de schenkingen komt. Over dit soort schenkingen en over geven via testament kunnen wij je een uitgebreide, duidelijke gids sturen. 

Als je een goed doel steunt, versterk je jouw engagement voor een betere wereld, voor bepaalde waarden en voor wat je echt belangrijk vindt. Geven via testament maakt je in die zin een beetje onsterfelijk. 

Hoe begin ik eraan?

Pax Christi Vlaanderen is aangesloten bij Testament.be. Dankzij de juridische steun van hun experten kunnen wij jou een heldere brochure opsturen. Stuur een mailtje naar info@paxchristi.be en vraag ons de gids ‘Goed geregeld goed gegeven’. Vergeet uw naam en adres niet! Wij bezorgen de gids dan zo snel mogelijk per post. Dit is gratis.

In de gids kan je kennismaken met alle mogelijkheden van nalaten aan familie, vrienden en goede doelen.

Lees hier meer over nalaten aan een goed doel en hoe andere mensen hierover denken.