Actieverslag Bikes Not Bombs | Pax Christi Vlaanderen
|
29 september 2021

Actieverslag Bikes Not Bombs

Op zondag 26 september voerden we actie tegen kernwapens in België. 150 vredesactivisten fietsten van Kiewit (Hasselt) naar de luchtmachtbasis in Kleine Brogel onder de noemer Bikes not Bombs. Onder hen ook een aantal vredesactivisten uit o.a. Duitsland, Nederland en de VS.

Waarom actievoeren?

In Kleine-Brogel liggen een 20-tal kernbommen van de VS opgesteld die volgens de nucleaire taakverdeling in NAVO-verband door Belgische gevechtsvliegtuigen moeten worden ingezet in oorlogstijd. Ze zijn het slechtst bewaarde geheim van ons land en toch is er nog steeds weinig politieke wil om er iets aan te doen. Bovendien worden de kernbommen tussen 2022 en 2024 vervangen door nieuwe B61-12 bommen die zo mogelijk nog gevaarlijker zijn, en dit allemaal in het geheim.

De kernwapens op Belgische bodem zijn volledig illegaal omdat ze ingaan tegen onze verplichtingen onder het Non-Proliferatie Verdrag. Bovendien kwamen 122 landen in de VN samen om het Verbodsverdrag tegen Kernwapens aan te nemen in 2017. Begin 2021 trad het VN-Verdrag in werking. Vanaf nu zijn de kernwapens in Kleine Brogel ook volgens dat Verdrag tegenstrijdig met het internationaal recht. Om nog maar te zwijgen van het enorme gevaar voor de Belgische bevolking en het milieu.

De actievoerders eisen dan ook dat de huidige kernbommen worden weggehaald en niet vervangen worden door nieuwe exemplaren. Ze zijn ook verontwaardigd dat, hoewel het over gevaarlijke massavernietigingswapens gaat, er een totaal gebrek is aan transparantie wat een politiek debat en controle onmogelijk maakt. Ze willen bovendien dat ons land toetreedt tot het VN-Verdrag voor een Verbod op Kernwapens (TPNW). Tot nu toe weigert ons land dit verbodsverdrag te tekenen. 

Hoe zag de actiedag eruit?

Om 10u vertrok een groep van een 100-tal fietsers aan het station van Kiewit richting de basis van Kleine Brogel. Fietsen werden versierd met vredesvlaggen en fietsers met stickers zodat voorbijgangers zouden weten wat er stond te gebeuren. De zon scheen, het was een perfecte dag om te fietsen tegen kernwapens.

Ondertussen waren andere actievoerders al druk in de weer aan de luchtmachtbasis om ervoor te zorgen dat de sportieve fietsers op een leuke manier verwelkomd konden worden. Zo werd er soep en drank voorzien, stonden de picknicktafels klaar en was er een hoek om je eigen protestbord in elkaar te knutselen.

Na een groene tocht door het mooie Limburg kwamen de fietsers toe aan luchtmachtbasis. Daar werden ze vergezeld door een delegatie internationale fietsers uit Nederland en Duitsland. De actie vond namelijk plaats in het kader van een Europese actiemaand tegen kernwapens met acties in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Want ontwapenen, dat begint bij onszelf!

Tijdens de actiepicknick werd er getrommeld, werden er speeches gehouden en bijgebabbeld. De mensen warmden zich op om te vertrekken richting de oude ingang van de luchtmachtbasis waar actie gevoerd zou worden.

14u30 is het dan eindelijk zover! Mensen verzamelden zich achter grote banners, namen hun spandoeken en protestborden in de hand en vertrokken al scanderend richting de basis. “Politiekers allemaal, kernwapens illegaal!”

Aan de basis werden we opgewacht door enkele militairen die vanachter het hek wat wantrouwig toekeken. Als dit maar goed komt… De deelnemers hangen hun boodschappen aan het hek en dan is het moment daar om door de geluidsmuur te doorbreken “Weg met die bommen! We willen weg met die bommen!”. De boodschap was klaar, duidelijk en vooral héél erg luid te horen in Kleine Brogel en omstreken.

Bedankt aan iedereen die er mee een geslaagde actiedag van maakte! Deze actie kondigde het begin van een hernieuwde verontwaardiging aan. We houden jullie dan ook op de hoogte van de acties die nog te wachten staan.

Ondertussen kan je voor meer info over de campagne en de eisen van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens surfen naar www.nonukes.be.