Image
peace in Sint- Michielskerk Leuven

Lichtjes voor Vrede

Samen met de Leuvense Vredesbeweging herdenken we jaarlijks de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki (6 en 9 augustus 1945). Sinds de oorlog in Oekraïne groeit de onrust voor een herhaling zienderogen. Wat doen die massavernietigingswapens nu al 60 jaar op een Belgische legerbasis? 

Kom ook op 5 augustus 2023 naar Leuven om tijdens een Japanse lichtjesceremonie stil te staan bij de kwart miljoen doden en generaties getraumatiseerde overlevenden. In de vredeskansel wordt onze Belgische positie onder de loep genomen. De hele maand augustus is de expo rond dit thema in de Vredeskerk gratis te bezoeken.

We spreken af om 19u30 in de Sint-Michiels Vredeskerk voor een bijzonder avondprogramma:

  • Opening van de avond met orgelspel op het Contius orgel
  • De vredeskansel over 60 jaar kernwapens in België. Emmelien Lievens van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens en Vrede vzw maakt ons wijzer over de geschiedenis maar ook over wat we kunnen doen voor de toekomst.
  • Tijdens de receptie heffen we het glas en bezoeken we de tentoonstelling over 60 jaar kernwapens in België: hoe het zo gekomen is en hoe we er vanaf geraken
  • Na de receptie zingt de Japanse zangeres Kyoko Ishida een toepasselijke liedkeuze, begeleid op piano door Mana Yuasa. Van een klassiek requiem tot traditionele Japanse liederen.
  • In de avondschemering houden we een Japanse lichtceremonie met lampions. Op de lampions worden wensen voor vrede geschreven of getekend.

Wil je zelf ook graag een lampion maken om mee te doen in de lichtceremonie ? Dat kan! Met onze handleiding heb je in een paar simpele stappen zo je eigen lampion gemaakt. Ook in de kerk heb je nog de mogelijkheid om zelf een lampion te maken

Laat je weten of je komt ? Dan zijn er genoeg hapjes en drankjes voor iedereen.

Ik kom naar Lichtjes voor Vrede in Leuven

Startdatum
Einddatum
Prijs
gratis
Adres

Sint Michielskerk, Naamsestraat 57a
3000 Leuven
België