Image
kerstactie palestina en israël 2023

Kerstactie voor christenen in Palestina en Israël

Palestina - Israël
Aankondiging

Verschillende kerstfestiviteiten in Jeruzalem en Bethlehem (Palestina) zijn voor deze winter afgeschaft. Steek de mensen daar daarom nu een hart onder de riem en laat concreet zien dat er mensen zijn die aan hen denken en hen steunen.

Een kaarsje branden kan tegenwoordig ook online: koop je virtueel kaarsje en wij laten hem branden op onze interactieve landkaart. Zo steun je de mensen die Kerst vieren aan beide kanten van de oorlogsmuur in Israël en Palestina.

Zowel in Bethlehem als in Jeruzalem hebben we partners die na het kaarsje aan te steken ook een digitale kerstkaart met jouw boodschap ontvangen. Schrijf de wensen best in het Engels. Deze verspreiden de partners binnen hun netwerk en zorgen dat jouw steun voelbaar is ondanks de oorlog die er woedt. Jij krijgt ook een bedankmail met de mooie icoon van de Geboorte van Jezus (met dank aan atelier Silouan)!

Hoe kan ik mijn steun tonen?

Je kan naar het speciaal voor deze actie gemaakte digitaal platform surfen om de lucifer voor je virtuele kaars aan te strijken via een donatie. Dit is een samenwerking met weglow.world.

Ik steek hier mijn kaarsje aan

Bestel een stapeltje flyers om uit te delen of ergens te leggen, zodat het licht zich kan verspreiden en de vredewensen zich vermenigvuldigen. Je kan ze verspreiden onder mensen van jouw organisatie, straat, parochie, vereniging, school,... of meesturen met je eigen kerstkaarten.

Kerstkaarten sturen kan tot midden januari 2024: veel Palestijnse christenen zijn immers orthodox en vieren Kerstmis op 7 en 8 januari 2024. 

Hoe pak ik dat aan met een groep of klas? 

Met je groep of klas kan je op 2 manieren werken. 

> Je kan centen inzamelen om op het digitaal platform een kaarsje te kopen: de persoon die het verzamelde geld ontvangt, kan dit via Bancontact/Payconiq storten. Je geeft je plaatsnaam in en daardoor zal er een kaars gloeien op de digitale landkaart. Namens de groep of klas kan je meteen ook de kerstwens(en) noteren in het daartoe bestemde vakje. 

> Een tweede optie is om elke persoon (lid, leerling, parochiaan,...) individueel te laten surfen naar het platform om dan een donatie naar keuze te doen, het kaarsje te laten branden dankzij het ingeven van de postcode, en dan ook een wens te noteren in het daartoe bestemde vakje. 

Elke donatie is welkom: van 50 cent tot meer dan 40 euro. Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest toegestuurd, dat je volgend jaar bij je belastingaangifte kan inbrengen. Je ontvangt dan 45% belastingvermindering op je gift.

Met de donaties ondersteun je de campagne om de christenen in Jeruzalem en Bethlehem een hart onder de riem te steken, en geef je een boost aan het lokaal vredes- en verzoeningswerk. 

Laten we samen zoveel mogelijk kaarsjes branden voor alle mensen die vrede willen.

Wie ontvangt jouw kerstkaart en voelt de gloed van jouw aangestoken kaarsje?

Onze contacten in Bethlehem en Jeruzalem zijn heel blij met deze kerstactie en kijken reikhalzend uit naar jullie kerstwensen. 

In Bethlehem werken we samen met Arab Educational Institute-Pax Christi en Wi'am Centre.

In Jeruzalem werken we samen met Musalaha, een beweging voor verzoening, en Sabeel.

Wil je onze contacten leren kennen?

Herbekijk de online ontmoeting met twee vertegenwoordigers van AEI en Musalaha. Twee Nederlandstalige personen, die ter plaatse werken en wonen, gingen met ons in gesprek : Toine van Teeffelen van AEI en Maaike Machiels van Musalaha. 

Herbekijk hier de ontmoeting.

Image

Annemarie Gielen