Image

Petitie: Geen (nieuwe) kernbommen in België!

Kernwapens
Actie

Wist je dat er sinds 1963 kernbommen in België liggen? En dat deze er kwamen zonder instemming van de bevolking? Wist je bovendien dat België al jaren pleit voor nucleaire ontwapening op internationaal niveau maar weigert om iets te doen aan de kernbommen in de eigen achtertuin?

Via een sluwe list werd het parlement in 1962 om de tuin geleid door de toenmalige minister Spaak. Dit maakte het mogelijk dat de VS kernwapens in België stationeerde. Deze zijn hier blijven liggen tot op de dag van vandaag. Nog beter, ze worden binnenkort vernieuwd en nóg gevaarlijker. Dat is volledig in strijd met de beloftes die ons land aanging onder het Non-Proliferatieverdrag, "de hoeksteen van het mondiale nucleaire non-proliferatie regime". 

De regering doet ook dure aankopen van 34 F-35 gevechtsvliegtuigen om de kernwapens te kunnen vervoeren. Dit gebeurt allemaal in naam van de bevolking terwijl een meerderheid van de Belgen net tegen kernwapens is. Het is hoog tijd dat dit hypocriet en ondemocratisch beleid stopt!

Het wordt tijd dat België de daad bij het woord voegt, zijn verbintenissen nakomt en blijk geeft van verantwoordelijkheidszin door zijn bevolking te beschermen tegen kernwapens en door tegemoet te komen aan de noden in de gezondheidszorg, de sociale ongelijkheid en het klimaat.

Doe mee met de petitie

25.000 handtekeningen, dat is hoeveel we nodig hebben om dit historisch onrecht in het parlement weer recht te trekken. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de kernwapens eindelijk het land verlaten.

Is jouw geduld ook al te lang op de proef gesteld? Vind je ook dat de regering ter verantwoording geroepen moet worden voor zijn hypocriet beleid? Teken dan nu de petitie!

Teken de petitie met Itsme of eID

Meer te weten komen?

  • Laat ons weten dat je tekende via dit formulier. We houden je zo spoedig mogelijk op de hoogte van de verdere stappen!
  • Ook als je technische problemen ondervond, kan je ons dit laten weten via hetzelfde formulier. We contacteren dan de diensten van het parlement om te zoeken naar een oplossing.
  • Geïnteresseerd in het volledige verhaal achter de plaatsing van de kernbommen in België? Neem dan een kijkje op Nonukes.be voor verdere uitleg.