Image
soldaat in oorlogsgebied - vredeswake aan de Congreskolom Brussel

Wake voor Oekraïense en Russische gesneuvelden in Brussel

Elke dag sneuvelen er in Oekraïne naast onschuldige burgers ook honderden soldaten. Hun aantallen worden door de betrokken overheden niet geteld om propagandaredenen. Vaak weet familie niet eens of hun zoon, broer of man effectief gesneuveld is. Ze worden immers liever als vermist opgegeven, dan als dood. Hun namen en gezichten worden niet genoemd of getoond. Ze zijn een cijfer geworden, behalve in de harten van hun familie en vrienden.

Tijdens een wake in Brussel geven we aandacht aan de onbekende Oekraïense en Russische soldaten die elke dag sneuvelen. Dat zijn er gemiddeld 328 (!) per dag, berekende The New York Times na het samentellen van data van beide kanten. Hoeveel mensen moeten er nog sneuvelen? De laatste maanden is de oorlog verzand in een gruwelijke loopgravenoorlog. De wapenwedloop is terug van weggeweest. Wanneer maakt de diplomatie hier een eind aan?

We geven tijdens deze actie de Onbekende Soldaten van beide kanten een naam. De namen werden verzameld via verschillende bronnen: wij lezen er 328 tijdens de wake voor.

De actie wordt gehouden aan het graf van de Onbekende Soldaat in Brussel waar 100 jaar geleden een onbekende gesneuvelde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog begraven is. Kom ook, omdat er werk moet gemaakt worden van vrede.

(Foto's Adobe Stock en V.Menkov, Creative Commons)

Image

Annemarie Gielen

Startdatum
Einddatum
Adres

Congresplaats (bij de congreskolom)
1000 Brussel
België