Image
vergeten conflicten uit vrouwelijk perspectief

Panelgesprek: Vergeten conflicten vanuit vrouwelijk perspectief

Veel gewelddadige conflicten halen maar sporadisch het nieuws. Het gebrek aan politieke en publieke aandacht zorgt ervoor dat er weinig middelen en energie worden vrijgemaakt voor conflicthantering en humanitaire bijstand. Vrouwen zijn daarbij extra kwetsbaar en vaak een doelwit van strijdende partijen. Een VN-rapport dat in 2023 werd gepubliceerd, maakt dit duidelijk. Anderzijds kunnen vrouwen een belangrijke rol spelen in onderhandelingen of de toegang tot bestaansvoorzieningen, zoals voorzien in resolutie 1325 van de VN Veiligheidsraad.

Onder leiding van Annemarie Gielen (Pax Christi), laten we vrouwen aan het woord over de ‘vergeten’ conflicten waar ze vandaan komen of een band mee hebben. We doen dat met:

Nilüfer Koç (Bakur of Noord-Koerdistan) – Woordvoerster van de Commissie Buitenlands Beleid van het Koerdisch Nationaal Kongres (KNK). Ze studeerde politieke wetenschappen in Bremen. Ze zet zich al jaren in voor het recht op zelfbeschikking voor het Koerdische volk en de andere etnisch-culturele groepen in Koerdistan. Ze is actief betrokken bij de autonome deelname van vrouwen in samenleving en politiek.

Mekka Abdelgabar (Nederland-Soedan) - Directeur van de Vrouwenorganisatie Nederland-Darfur (Vond). Ze behaalde een masterdiploma bestuurskunde aan het International Institute of Social Studies (Den Haag). Ze leverde diensten aan ambassades, was aan de slag als freelance tolk en werkte als consultant in de ontwikkelingssamenwerking. Ze is betrokken bij verschillende vredesinitiatieven en streeft ernaar dat vrouwen een rol krijgen als bemiddelaar bij conflicten. 

Sandrine Ekofo (België-Congo) – Beleidsmedewerker Congo en Centraal-Afrika bij Broederlijk Delen. Ze is master in de Rechten, specialisatie Europees en internationaal recht (Universiteit Antwerpen). In het verleden werkte ze als juriste bij BRUGEL en beleidsmedewerkster bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De focus van haar werk ligt op inspraak en vrede in de Democratische Republiek Congo. Daarnaast volgt ze de situatie in de buurlanden Rwanda en Burundi op. Naast haar werk als beleidsmedewerker zetelt Sandrine in de werkgroep dekolonisatie van de openbare ruimte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze is oprichtster van Kilalo, een jongerenvereniging in Antwerpen die jongeren met een Afrikaanse afkomst begeleidt, ondersteunt en inspireert op het gebied van onderwijs, cultuur en vrijetijdsbesteding.

Razia Arefi (België-Afghanistan) – Voormalig directeur van Moeders voor Vrede in Kaboel (Afghanistan). Ze behaalde een bachelor economie aan de universiteit van Afghanistan en kon als gevolg van de machtsovername door de Taliban haar studies niet verderzetten. Werkte op het Afghaanse ministerie van economie als financieel specialist. Stelde zich in 2018 kandidaat als volksvertegenwoordiger. Met Moeders voor Vrede hielp ze er voor zorgen dat duizenden meisjes en jonge vrouwen onderwijs of een opleiding genoten wat zorgde voor een grotere autonomie. Als gevolg van de machtsovername van de Taliban in de zomer van 2021 moest ze op de vlucht en belandde ze in België. 

Dima Issa - (België-Palestina). Palestijnse inwoner van Brussel. Ze is medeoprichter & uitvoerend directeur van Lagrange Points Brussels, een internationaal cultureel knooppunt in Brussel, met Arabische identiteit, een plek voor literatuur, muziek, kunst, films, evenementen & openbare gesprekken. Ze heeft een bachelordiploma politieke wetenschappen en een masterdiploma antropologie van de Université Libre de Bruxelles. Ze is een actief lid van Beitna ('Ons Huis''), een sociaal-culturele organisatie van de Palestijnse gemeenschap in België.

Moderator: Annemarie Gielen (België) - Studeerde Oost-Europese Talen en Culturen aan de KU Leuven, aangevuld met een opleiding Internationale Betrekkingen. Tijdens haar werk bij Pax Christi Internationaal (1995-1996) maakte zij kennis met de NGO Soldatenmoeders van Sint-Petersburg, waar zij in 1997 een half jaar heeft gewerkt. Sindsdien is zij erg nauw betrokken bij de problemen van mensenrechten in Rusland en Tsjetsjenië. Sinds 2002 werkt zij voor Pax Christi Vlaanderen, de eerste tien jaar als verantwoordelijke voor de regio Oost-Europa, met een aanvullende opdracht rond vorming over actieve geweldloosheid. Van 2012 tot maart 2021 als directeur en nu als bewegingswerker Conflictregio's. 

De avond past in het project De terugkeer van de mens, waarin Pax Christi Vlaanderen samenwerkt met kunstenaar Frans Wuytack en partners zoals Vrede vzw.

Startdatum
Einddatum
Prijs
gratis
Adres

Sint-Niklaaskerk
Cataloniëstraat (aan de Korenmarkt)
9000 Gent
België