Image
manifestanten met opgeblazen gebroken geweer voor gebouw van Europese Raad

Oorlog in Oekraïne: situatie van gewetensbezwaarden - online event

In Rusland is er veel verzet tegen de oorlog in Oekraïne, die Rusland op 24 februari 2022 startte door een grootschalig lucht- en landoffensief. Eén van de vormen van verzet is weigeren in te gaan op de oproep voor militaire dienst of voor de mobilisatie. Exacte cijfers zijn er niet, maar vele duizenden mannen zijn Rusland ontvlucht om niet te worden ingelijfd bij het Russisch leger. Redenen zijn uiteenlopend, maar gewetensbezwaar is er 1 van. Dit is een recht dat vastgelegd is in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en ook in de grondwetten van Rusland, Belarus en Oekraïne.

Mannen die gevlucht zijn, worden geconfronteerd met verschillende reacties: soms worden zij beschouwd als landverrader, voor anderen zijn het potentiële spionnen. Deze denkwijzen bepalen ook het huidig beleid van de Europese Unie: hierdoor is er geen consensus. Gewetensbezwaarden of oorlogsweigeraars bevinden zich hierdoor in een limbo: zij worden in hun thuisland vervolgd, maar in de landen waar ze naartoe gevlucht zijn, worden ze niet verwelkomd als bedreigde burger en krijgen ze geen bescherming. 

Hoe komt het dat mensen die niet willen vechten en anderen doden, zoveel hindernissen tegenkomen om een veilige plaats te vinden? Moeten wij mensen die het Russisch of Belarussisch leger niet willen vervoegen, niet juist helpen? En wat kunnen wij doen voor Oekraïners die geen wapens willen opnemen?

We hebben enkele getuigen uitgenodigd om te spreken over hun ervaring, evenals enkele politici om het huidig beleid toe te lichten.

Let wel: de avond zal in het Engels doorgaan.

Programma:

19u00 – check-in via Zoom

19h05 – inleiding door de vredesbeweging (Vrede, Quakers en Pax Christi)

19h15 – getuigenissen door Danil en Vladimir (Rusland)

19h30 – getuigenis van Olga Karatch, Our House (Belarus)

19h40 – Alexia, EBCO: situatie in Oekraïne en positie over oorlogsweigeraars in Europa 

20h00 – reactie door Els Van Hoof (CD&V, voorzitter Commissie Buitenlandse Betrekkingen, Kamer) en een lid van het Europees Parlement

20h20 – Vragen uit het publiek

20h30 - Afronding

Inschrijven:

Inschrijven is gratis, maar wel verplicht om je de juiste Zoom link te kunnen sturen. 

Gebruik deze link om in te schrijven of de knop onderaan.

Een initiatief van Quakers België-Luxemburg, Vrede vzw en Pax Christi Vlaanderen, met steun van EBCO.

Startdatum
Einddatum
Prijs
gratis
Adres

België