Image
oleksii en lev niet mijn oorlog oekraine 2 jaar

Muziek & Poëzie: Met Oekraïne in het hart - З Україною в серці - С Украиной в сердце

Een muzikale en literaire avond n.a.v. 2 jaar oorlog in Oekraïne. In AMOR, het café-restaurant van De Roma met een intiem podium. 

Op 24 februari leeft Oekraïne al 2 jaar in oorlog. Het laat ons nog steeds niet onverschillig. Dit programma is een statement tegen het geweld en de terreur. Te veel levens van onschuldige mensen zijn verwoest, ook al hebben ze nooit voor deze oorlog gekozen.

De avond voorafgaand aan deze droevige verjaardag zorgen we voor muziek en poëzie. Dat doen we samen met Oekraïners die hun toevlucht in Antwerpen vonden.

De Oekraïense accordeonist Oleksii Soldatov stapte vorig jaar in een muzikale dialoog met de Russische violist Lev Adamov, die al lang in Antwerpen woont. Ze kruisen Prokofiev met Oekraïense en Kaukasische volksmuziek. Wat begon als een aarzelende ontmoeting op het dak van het PAKT is ondertussen een energiek muzikaal samenspel geworden.

Nelli Kotilevich is een zangeres en artistiek docent uit Odessa, die in Antwerpen werkt met gevluchte Oekraïense kinderen en jongeren. Nelli selecteerde gedichten uit de recente verzamelbundel Met Oekraïne in het hart (2023). Deze Oekraïense poëzie wordt zowel in de originele taal als in het Nederlands voorgedragen door geëngageerde dichters als Aleksey Yudin en Monique Bol.

Gastheer van de avond is columnist, vertaler en (theater)auteur Johan de Boose, die ons met zijn kennis en liefde voor Oost-Europa doorheen het programma zal gidsen.

Foto ©Nattida-Jayne Kanyachalao

Dit evenement kwam tot stand in samenwerking met DE ROMA en PEN Vlaanderen. Het muzikale luik is het resultaat van het artistieke vredesproject De Dialogen op het Dak van het PAKT in Antwerpen. Maak alvast kennis met Oleksii en Lev door te kijken naar deze documentaire:

 Klik hier voor de documentaire over De Dialogen

Dit is onderdeel van de maatschappelijke programmering bij De Roma: 'Spreken is Goud'.

Startdatum
Einddatum
Prijs
5 euro
Adres

AMOR - Turnhoutsebaan 286
2140 Borgerhout
België