Image
Z teken op een russische legervrachtwagen

Lezing: Het beeld van het Westen bij de gewone Rus

Vladimir Ronin neemt in deze lezing het thema van de beeldvorming op: hoe kijkt de gewone Rus naar het Westen. Onnodig te zeggen dat beeldvorming een belangrijke voedingsbodem en motor is van oorlog. 

De staatspropaganda in Rusland bewerkt de bevolking dag en nacht, op TV en op internet, meer dan ooit tevoren. Volgens opiniepeilingen is 80 % van de Russische burgers daar ontvankelijk voor, vooral als het over de wereld buiten Rusland gaat. Een van de redenen is dat de kern van de propaganda gericht is tegen het Westen, waarbij de stereotypen en gevoelens stroken met wat de Russen al veel langer ervaren met hoe zij zich verhouden tot wat zij ‘het collectieve Westen’ noemen.

In dit containerbegrip wordt nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de VS en de EU-landen en hierin worden feitelijk alle liberale democratieën bijeengebracht, tot en met Japan en Zuid-Korea. De meeste Russen koesteren al langer wantrouwen tegenover “het Westen” dat ze “arrogant” noemen en “agressief”.

Maar het beeld is contradictorisch: door de eeuwen heen is Rusland altijd westwaarts georiënteerd geweest en heeft het dan ook alleen met het Westen een sterke emotionele band. Ook als ze boos of wantrouwig zijn, zijn de Russen cultureel en emotioneel bijna uitsluitend met het Westen bezig en ze voelen zich tegen alle vooroordelen in nog steeds alleen bij de westerse wereld betrokken.

Deze avond is onderdeel van een reeks lezingen over de oorlog in Oekraïne, georganiseerd door KU Leuven en Pax Christi.

Over de spreker: 

Vladimir Ronin (°1958, Moskou) is doctor in de geschiedenis en licentiaat Slavische filologie. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Moskou en slavistiek aan de KU Leuven. Hij werkt als docent Russisch en landenkunde van Rusland aan de KU Leuven, campus Antwerpen. Hij is auteur van o.a. Antwerpen en zijn ‘Russen’, 1814-1914 (1993); Russen en Belgen: is het water te diep? (1998); Regiony Rossii (1996-1, 1999-2), Geschiedenis van Hongarije van Árpád tot Árpád Göncz (2003); en de tweedelige monografie ‘Russkoje Kongo’, 1870-1970 (2009) over mensen uit Rusland in Belgisch Congo.

Vladimir Ronin heeft eveneens de eerste Russische cultuurhistorische gidsen over Antwerpen (2009) en Brussel (2013) op zijn naam staan, alsook enkele handboeken over de Russische taal, met name Zdravstvuyte, Mister Nayf! (1999) over de transcriptie van eigennamen uit zes West-Europese talen in het Russisch, en Media i millennium (2002) over nieuwe trends in taal van de Russische media na de val van het communisme. Hij werkte samen met Prof. em. Dr. Emmanuel Waegemans aan Flamandsko-Russkij slovar’, een uitgebreid vertalend woordenboek Belgisch-Nederlands – Russisch, dat in 2020 verscheen. Verder publiceerde hij ook nog tientallen artikels over de geschiedenis van Centraal-Europese volkeren in de Middeleeuwen en over de sociale en culturele relaties tussen Russen en Belgen in de 19e en 20e eeuw.

Inschrijven:

Inschrijven is gratis, maar wel verplicht: stuur een mail naar Pieter Boulogne en je plaats is verzekerd!

Image
affiche lezing Ronin 28 feb 2024
Startdatum
Einddatum
Prijs
gratis
Adres

Campus Sint-Jacob, lokaal 00.100, Sint-Jacobsmarkt 49
2000 Antwerpen
België