Image
Wapenstilstand

Gebedswake voor Vrede 11 november – Wapenstilstand

De kapucijnen en TAU organiseren een jaar lang op elke tweede maandag van de maand een Franciscaanse gebedswake. Op 11 november, de dag waarop traditioneel de Wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht, staat die in het teken van vrede en verzoening. Speciaal voor deze wake is Annemarie Gielen van Pax Christi Vlaanderen uitgenodigd om in te zoomen op dit thema, meer bepaald op de situatie in Israël, Palestina en Libanon.

Oproep tot stilte van wapens: Dialoog als enige weg naar duurzame vrede

Zoals Franciscus van Assisi in zijn tijd de wereld introk met een vredesgroet, zo geloven wij dat er vandaag, te midden van de gewelddadige conflicten in het Midden-Oosten, een dringende oproep is naar echte vrede. Franciscus leerde zijn broeders: "Met je mond verkondig je vrede, maar zorg dat die vrede in nog hogere mate leeft in je hart." Deze boodschap is vandaag relevanter dan ooit. In Israël, Palestina en Libanon worden duizenden mensen getroffen door geweld. Er kan geen duurzame dialoog of verzoening plaatsvinden zolang de wapens spreken.

In het licht van de huidige escalerende spanningen wil Annemarie Gielen, bewegingswerker Pax Christi Vlaanderen, tijdens de wake een overweging maken over de noodzaak van wapenstilstand. Volgens haar kan er geen echte vredesdialoog plaatsvinden zonder eerst de wapens te laten zwijgen. Zoals de Wapenstilstand in 1918 een einde bracht aan vier jaar van ongekend geweld in Europa, zo gelooft Annemarie Gielen dat vrede alleen kan worden bereikt wanneer er stilte is en ruimte voor dialoog. Het conflict tussen Israël en Palestina heeft de afgelopen weken een nieuw dieptepunt bereikt, en ook in Libanon blijft de escalerende dreiging van geweld een constante realiteit.

Een leven gericht op herstel en verzoening

De gebedswake sluit aan bij de spiritualiteit van Franciscus, die zich altijd inzette voor het herstellen van relaties. Franciscus zag vrede niet enkel als de afwezigheid van geweld, maar als een diepe verbondenheid met zowel God, de medemens als de schepping.

Paus Franciscus benadrukt in zijn encycliek Laudato si’ de vitale relaties die het menselijk bestaan definiëren: met God, de naaste en de schepping. Het verstoorde evenwicht in deze relaties vormt de bron van conflict, en enkel door herstel kan er vrede komen.

Een symbolisch moment van gebed en reflectie

Op 11 november roepen wij iedereen op om deel te nemen aan deze gebedswake, ongeacht religie of overtuiging, om samen te bidden voor vrede. Laat dit een moment zijn waarop we onze gedeelde menselijkheid herontdekken en ons inzetten voor een wereld zonder geweld, waar conflicten worden opgelost door dialoog en niet door oorlog. Zoals we in Europa de vruchten plukken van een eeuw vrede na de Grote Oorlog, zo hopen wij dat er voor Israël, Palestina en Libanon een nieuw hoofdstuk van verzoening en herstel kan beginnen.

Meer informatie:  Br. Luc Vansina – 0496 741 716

Na afloop is er gelegenheid tot napraten bij een hapje en een drankje.

 

Startdatum
Einddatum
Prijs
Gratis
Adres

Sint-Franciscuskerk (kerk van de kapucijnen)
Ossenmarkt 14
2000 Antwerpen
België