Image
oekraïene actie 2 jaar Brussel

Actie in teken van 2 jaar oorlog in Oekraïne

Op 24 februari gaat de oorlog in Oekraïne zijn derde jaar in.

De afgelopen maanden heeft de oorlog zich ontwikkeld tot een loopgravenoorlog. Hoewel hij in een impasse is beland, blijft het oorlogsgeweld even dodelijk en destructief, met bijna 200.000 doden en 300.000 gewonden als gevolg. Eén op de vier kinderen in het land heeft nood aan dringende humanitaire hulp. De kostprijs van de vernietigingen is opgelopen tot 380 miljard euro.

Op diplomatiek vlak zien we weinig tot geen inspanningen om de vijandelijkheden te stoppen en het internationaal recht te laten respecteren. Wapenleveringen hebben niet tot vrede geleid. We zien integendeel een nieuwe wapenwedloop ontstaan. Na twee jaar wordt het steeds duidelijker dat de louter militaire aanpak weinig vooruitzichten biedt op vrede en veiligheid. Deze eenzijdige benadering heeft het conflict verlengd met excessieve menselijke, sociale en milieukosten tot gevolg.

We roepen iedereen op om op deze tweede verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne samen te komen om ons verzet te tonen tegen deze oorlog, de concrete gevolgen ervan en de impasse waarin hij terecht is gekomen.

Als vredesbeweging willen we nogmaals wijzen op de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren, zodat er ruimte wordt gecreëerd voor onderhandelingen die moeten leiden naar een rechtvaardige en duurzame vrede.  

Startdatum
Einddatum
Adres

Europakruispunt - Brussel-Centraal
1000 Brussel
België